- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Autoritatile nu gasesc inca raspunsuri pentru naufragiul vasului de croaziera Concordia (VIDEO)

16 Jan, 12:51 • valentin..nicolae
Cauzele care au dus vineri la scufundarea vasului de croaziera Costa Concordia in largul insulei italiene Giglio, tragedie care a dus la moartea a cel putin 6 pasageri, nu au fost inca elucidate de experti. Desi se stie ca vasul a lovit niste formatiuni pietroase, specialistii si autoritatile nu inteleg ce l-a determinat pe capitanul vasului sa se apropie atat de mult de tarm.
Autoritatile nu gasesc inca raspunsuri pentru naufragiul vasului de croaziera Concordia (VIDEO)

De ce a fost vasul – cu 3.200 de pasageri si un echipaj de 1.000 de persoane – atata de aproape de o zona in care localnicii spun ca fundul marii este acoperit de pietre?  Ce s-a intamplat in minutele de dupa ciocnire? De ce nu s-a transmis imediat un semnal de alarma?

Reprezentantii companiei care opereaza vasul, Costa Cruises, au declarat ca datele preliminarii arata ca este posibil sa fi avut loc o eroare umana in ceea ce il priveste pe capitanul navei, Francesco Schettino.

„Traiectoria vasului pare sa se fi apropiat foarte mult de mal, iar modul in care a actionat capitanul in aceasta situatie de urgenta pare sa nu fi fost in acord cu procedurile standard ale companiei”, au declarat reprezentantii Costa Cruises, potrivit CNN.
[dbvideo=795]
Procurorii italieni au anuntat ca vor retine aparatele de bord care inregistreaza informatii din timpul operarii (asemanatoare cutiilor negre de la avioane). Autoritatile spera astfel sa finalizeze ancheta privind ceea ce s-a intamplat vineri.

Vasul Costa Concordia a lovit vineri mai multe formatiuni stancoase din apropierea insulei Giglio, dezastrul ducand la moartea a 6 persoane si la ranirea altora 60.

Potrivit Pazei de Coasta italiene, Costa Concordia a fost pur si simplu prea aproape de tarm. Insa, autoritatile si reprezentantii companiei nu reusesc sa justifice prezenta vasului in locul respectiv.

Capitanul Cosimo Nicastro, purtator de cuvant al Pazei de Coasta, a spus ca autoritatile stiu care a fost cauza tragediei: „Apa a ajuns la bord”.

„Noi investigam de ce s-a dus capitanul atat de aproape (de tarm-n.r)”, a declarat Nicastro.

Francesco Schettino, care in prezent este arestat, neaga ipoteza potrivit careia ar fi condus nava atat de aproape de tarm.

„Suntem la circa 300 metri de tarm”, a spus Schettino, dupa accident.

„A fost o formatiune stancoasa pe lateral”, a adaugat acesta. „Desi navigam de-a lungul coastei cu sistemul de navigare turistica, cred cu tarie ca acele stanci nu au fost detectate, avand in vedere ca vasul se misca in lateral”, a spus Schettino.

Insa Nicastro sustine ca „orice pericol din aria respectiva se regaseste pe harta navigationala”.

„Acesta este un loc unde multi oameni vin pentru scufundari si pentru a naviga…toate pericolele sunt stiute”, a spus seful Pazei de Coasta.

Schettino se infrunta acum cu acuzatii de omucidere, dupa ce a cauzat naufragiul si a abandonat vasul, desi pasagerii erau inca la bord, a scris agentia italiana de presa ANSA.

Totusi, potrivit ANSA, Schettino a spus ca el si echia sa au fost ultimii care au parasit vasul.

Costa Cruises este detinuta de Carnival Corporation. Reprezentantii Carnival au declarat sambata ca sunt „profund intristati” de aceasta tragedie.

Autoritatile locale si specialistii, citati de CNN, cred ca dupa ce vasul s-a ciocnit de formatiunile stancoase, acesta a mai plutit cel putin 900 de metri spre nord si ca Schettino l-a intors spre tarm, dupa care vasul s-a scufundat.

Expertii spun ca nu pot sa se pronunte imediat „asupra a ceea ce a mers gresit”.

„Eroarea umana sau eroarea de navigatie sunt doua posibilitati reale”, a spus Peter Wild, un consultant din industria croazierelor.

El sustine ca exista si alte exemple de vase care au lovit formatiuni pietroase nereperate de sistemele de navigatie.

Chris McKesson, profesor de architectura in navigatie la Universitatea New Orleans (SUA), a declarat pentru CNN ca insula Giglio este „probabil bine cartografiata”, avand in vedere ca Mediterana este navigata de sute de ani.

„Avand in vedere pozele de la fata locului, pare ca si-au dat seama (de formatiunile pietroase) in ultimul moment si ca au incercat sa traga vasul spre dreapta pentru a le evita…Dar ca si atunci cand conduci o rulota, in momentul in care tragi de varf spre dreapta, coada o ia usor spre stanga. Daca va uitati la poze veti vedea ca vasul este lovit pe laterala stanga…ca si cum exact asta s-ar fi intamplat. A dat din coada spre stanga si a lovit pietrele”, a spus Chris McKesson.

Vasele de croaziera care navigheaza pe rute internationale, inclusiv Costa Concordia, se supun reglementarilor Organizatiei Maritime Internationale, o agentie a Natiunilor Unite.

„Vasele de croaziera de astazi se supun unei vaste arii de reglementari si standarde, care acopera fiecare aspect al constructiei si operarii. O serie de incidente din decursul ultimilor ani a dus la imbunatatirea regulilor de securitate”, potrivit IMO.

Potrivit Costa Cruises, vasul Concordia respecta strict toate reglementarile, iar personalul era pregatit pentru situatii de urgenta.

Totusi, supravietuitorii naufragiului i-au descris pe membrii echipajului ca fiind depasiti de situatie.

„Nu era nimeni care sa te ajute”, a spus pasagerul Vivian Safer. „Vreau sa spun ca pasagerii se mobilizau singuri pentru a se urca in barcile de salvare”, a adaugat aceasta.

Asociatia Internationala a Liniilor de Croaziera a spus pe de alta parte ca acest tip de dezastre sunt rare.

„In orice zi, 300.000 de oameni se afla la bordul vaselor noastre, fiind transportati in siguranta peste tot in lume”, a spus Michael Crye, vice-presedinte executiv al  asociatiei.

In general, daca ceva merge prost si vasul incepe sa ia apa, „fie duci vasul in cel mai apropiat port, daca e posibil, fie daca situatia este grava urmezi protocolul si procedurile pentru evacuarea vasului”.

„Capitanul trebuie sa ia mai multe decizii”, a spus Crye. El ar putea sa paraseasca vasul, daca a delegat sarcini, insa el este responsabil pentru securitatea vasului si trebuie sa ramana la bord pana cand toata lumea este in siguranta.

In ceea ce priveste semnalul de alarma, Crye a spus ca este obligatia capitanului sa semnaleze autoritatilor orice incident, implicit pe cele care compromit siguranta pasagerilor.