- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

PSD solicita demiterea directorului Tarom, acuzandu-l de management defectuos

03 Feb, 18:01 • Redactia DailyBusiness
Purtatorul de cuvant al Departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, a solicitat, joi, intr-o conferinta de presa, demiterea directorului general al Tarom, Ruxandra Brutaru, pe care a acuzat-o de management defectuos.
PSD solicita demiterea directorului Tarom, acuzandu-l de management defectuos

Senatorul PSD a afirmat ca privatizarea Tarom, agreata de statul roman printr-un memorandum incheiat in mai 2000 cu Banca Mondiala si semnat de ministrul Transporturilor de atunci, Traian Basescu, a fost oprita de Cabinetul Nastase, care a adus compania in castig, potrivit Mediafax.

Vasilescu a acuzat ca, in ultimul an, Tarom a inregistrat pierderi de 100 de milioane de dolari.

Ea a afirmat ca directorul general al companiei, Ruxandra Brutaru, a condus defectuos Tarom.

Pe langa managamentul defectuos, Vasilescu a acuzat-o pe Brutaru si de „sabotarea” companiei in favoarea altor operatori.

Senatorul PSD a solicitat ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, o ancheta asupra managementului Tarom si demiterea Ruxandrei Brutaru.

Bugetul rectificat pe 2010 al Tarom prevede o crestere a profitului de peste 2,7 ori fata de varianta initiala, de la 19,8 milioane lei la 53,56 milioane lei, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Compania a transportat in primele sapte luni ale anului trecut 1,12 milioane de pasageri, in crestere cu 24,7% fata de aceeasi perioada a anului 2009, cand traficul a fost de 898.211 de persoane.

Pentru acest an, Tarom vrea sa aiba profit zero, releva un alt proiect de hotarare de guvern elaborat de ministerul de resort.

In primavara anului trecut, Ministerul Transporturilor, actionarul majoritar al Tarom, a majorat cu 63,96 milioane lei capitalul social al companiei de transport aerian, de la 1,974 miliarde de lei la 2,038 miliarde de lei, pentru rambursarea unor credite, plata dobanzilor si comisioanelor aferente.

Astfel, Tarom a emis 25,58 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei pe titlu.

In urma operatiunii, Ministerul Transporturilor a ajuns sa detina 96,95% din actiunile Tarom, restul titlurilor revenind Aeroportului International Henri Coanda Otopeni (1,6%), Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (1,36%) si Societatii de Investitii Financiare Muntenia (0,09%).

Fondul Monetar International a solicitat Guvernului sa includa pe lista societatilor pentru care vor fi scoase la vanzare pachete minoritare de actiuni si compania Tarom, obligatie care va fi introdusa in viitorul acord incheiat cu institutia financiara, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.