- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Tariful mediu pe camera de hotel in Europa a scazut cu 12,3% intr-un an

18 Nov, 14:41 • Redactia DailyBusiness
Veniturile pe camera disponibila (revPAR) din industria hoteliera din Europa au scazut cu 19,2%, la 58 euro, in anul calculat septembrie 2008 - septembrie 2009, declinul fiind rezultatul unei scaderi de 12,3% a tarifului mediu pe camera, la 108 euro, potrivit unui studiu realizat de compania STR Global, in colaborare cu firma de consultanta Deloitte.
Tariful mediu pe camera de hotel in Europa a scazut cu 12,3% intr-un an

Tarile est-europene ca Romania, Cehia, Slovacia, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania au resimtit impactul cel mai puternic, fiecare raportand scaderi ale indicelui revPAR de peste 20% in moneda locala.

„Industria hoteliera europeana a traversat un an agitat, in contextul in care criza s-a adancit. Cresterea ratei somajului, raspandirea virusului de gripa AH1N1 si cresterea monedei euro fata de alte monede au avut un impact serios asupra performantei operatorilor de profil din Europa”, a declarat Alex Kyriakidis, Global Managing Partner, Tourism Hospitality & Leisure Deloitte.

„Multi oamenii au preferat sa stea acasa in loc sa calatoreasca peste hotare, iar numarul calatoriilor de afaceri s-a redus, ceea ce a atras scaderea vanzarilor si a rezultatelor operatorilor hotelieri, a companiilor aeriene si a agentiilor de turism”, a mai spus Kyriakidis.

Spania

Spania a suferit cel mai mare impact, din cauza unei scaderi importante a numarului de turisti provenind din principalele sale piete – Marea Britanie, Germania si Franta. Britanicii, mai ales, au renuntat la aceasta destinatie, din cauza deprecierii lirei sterline fata de euro.

Spania se confrunta totodata cu o competitie tot mai puternica din partea unor tari precum Turcia, Tunisia, Egipt si Maroc. Principalele orase spaniole – Barcelona si Madrid – au inregistrat o scadere a indicelui revPAR de 22,5%, respectiv 30,5%.

Germania

Desi Germania este una dintre primele tari care au iesit din recesiune in vara, alaturi de Franta, turismul isi revine mai greu, hotelierii fiind cel mai afectati.

Incetinirea activitatii de business, stagnarea cererii pentru vacante de relaxare si cresterea in volum a ofertei hoteliere in mai multe orase au determinat evolutii diferite de-a lungul tarii.

Dusseldorf a inregistrat cea mai mare scadere a indicelui revPAR (- 33,3%), in timp ce Hamburg, Berlin, Frankfurt si Koln au asistat la scaderi mai putin severe.

Marea Britanie

Hotelurile din Marea Britanie s-au metinut pe o panta descendenta pe aproape tot parcursul anului.

Chiar daca operatorii din Londra au raportat o scadere de 7,6% a veniturilor pe camera disponibila in anul incheiat in septembrie, ei inregistreaza in continuare cea mai mare rata de ocupare din Europa (79,8%).

Cehia

Praga a inregistrat una dintre cele mai mari scaderi ale veniturilor pe camera disponibila pentru anul incheiat in septembrie (-26,4%). In capitala Cehiei au fost lansate noi hoteluri in 2009, totalizand peste 900 de camere.

Un alt factor care a afectat performanta hoteliera este scaderea numarului de turisti. Recesiunea insa pare sa se apropie de sfarsit si, in contextul in care piete cheie pentru Praga, cum este Germania, se redreseaza, hotelurile din acest oras ar putea asista in curand la primele semne de recuperare.

Rusia

Cresterea de care s-a bucurat piata hoteliera din Moscova a incetat brusc in acest an, declinul economic si scaderea cererii pe segmentul turismului de afaceri determinand o scadere a ratei de ocupare la 57,8%.

Tariful mediu pe camera a scazut cu aproape 60 de dolari, ceea ce a condus la reducerea cu 30,5% a indicelui revPAR – cel mai slab rezultat inregistrat in afara zonei euro.

„Am asistat deja la primele semne de redresare economica in Europa. Increderea consumatorilor se imbunatateste, iar tari precum Germania, Franta, Grecia si Portugalia ies din recesiune”, a spus Marvin Rust, Hospitality Managing Partner in cadrul Deloitte.

„Pentru operatorii de hoteluri urmeaza cateva luni dificile pana vor reveni pe o panta ascendenta. Cu toate acestea, ce-a fost mai rau pare sa fi trecut, iar Anul Nou ar putea aduce in unele cazuri redresarea indicilor revPAR”, a adaugat Rust.