- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

În această țară poți câștiga 5.000 de euro lunar. Care sunt job-urile plătite cel mai bine

27 Apr, 08:04 • Cornel Ghimeșan
Un român ar putea ajunge să câștige cinci mii de euro pe lună într-o țară europeană.
În această țară poți câștiga 5.000 de euro lunar. Care sunt job-urile plătite cel mai bine

În această țară poți câștiga 5.000 de euro lunar. Doi români stabiliți de aproape zece ani în Norvegia, Daniel Solheim și Angela Kecskes, au vorbit recent despre cât de mari pot fi salariile de acolo pentru diverse job-uri.

Salariile diferă în funcție de domeniu. Sunt unele industrii unde salariul minim pe economie se apropie de 200 de coroane norvegiene pe oră, adică 18 euro în prezent. Cifrele fac referire la salariul brut.

Citește și Se schimbă legea care le permite românilor să plece în străinătate. Ce schimbări majore aduce Guvernul în 2024

Țara unde poți câștiga 5.000 de euro lunar. Care sunt job-urile plătite cel mai bine

Salariul mediu în Norvegia e cuprins între 500.000 și 600.000 de coroane norvegiene pe an, tot în format brut, adică între 50.000 și 55.000 de euro pe an.

„Cunosc români care lucrează în construcții și în transporturi, care fac 670.000 – 700.000 (aproximativ 60.000 de euro). Asta e în funcție de cât lucrezi, de orele suplimentare ș.a.m.d.

Dar salariul mediu este undeva între 500.000 și 600.000 de coroane. Iar pentru că vorbim de salariu și probabil că există mitul ăsta că în Norvegia te usucă impozitele, am să zic ceva despre asta. Impresia este că daca spui că plătești 31% impozit pe salariu, ceea ce eu am plătit anul trecut, pare mult, dar, de fapt, modul în care este plătit impozitul pe venit este puțin mai complicat, și anum 8% din cei 31% sunt, d efapt, asigurarea.

Acei 8% ți se trag, fie că ai 100.000, fie că ai 500.000 sau 1 milion. Se trag din toată suma pe care ai dobândit-o în acel an fiscal. Din restul care a rămas, după ce s-a dedus suma aceea de 8%, se face o deducere standard, pe persoană, de circa 100.000 de coroane.

Pentru banii aceia nu plătești impozit deloc. Este o deducere fiscală în favoarea ta. Abia din ceea ce rămâne ai de plătit impozit către stat, către municipalitate și eventual impozit în trepte către stat din nou, dacă depășești unanumit barem”, a explicat Daniel Solheim, în cadrul emisiunii „Departe de România”.

Citește și Fermierii români au ajuns la capătul răbdării. Își aruncă recoltele la gunoi după ce samsarii piețelor le-au oferit 20 de bani pe legătura de ceapă

Dacă vorbim de rata șomajului în Norvegia, ajunge în jurul valorii de 3,5%, iar oportunitățile de angajare sunt numeroase.

„În momentul de față, pentru că sunt foarte mulți cetățeni români care mă contactează în vederea echivalării calificărilor personale ale lor, ne-am lovit de un aspect important. Un instalator în România care poate are 720 de ore, din care 300 sunt teorie și 420 sunt practice, este insuficient pentru a putea fi echivalent cu un instalator norvegian. Instalatorul norvegian are 2 ani de școală, printre care implică școală, teorie, practică, ucenicie și altele”, a adăugat românul.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult