- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

3 motive pentru care ar trebui să îți duci la reciclat vechiul telefon

07 Mar, 20:12 • Alexe Raluca
Telefoanele mobile ne sunt indispensabile, însă ele reprezintă și unul dintre cele mai periculoase deșeuri electrice. Un astfel de dispozitiv conține aproximativ 30 de componente diferite, printre care și substanțe foarte toxice precum plumb, mercur sau cadmiu.
3 motive pentru care ar trebui să îți duci la reciclat vechiul telefon

Să reciclezi un telefon mobil vechi nu este un proces greu, însă mulți aleg, totuși, să pătreze acasă telefoanele vechi pe care nu le mai folosesc. Ceea ce cei care depozitează aceste dispozitive în prorpiul cămin nu știu este că 99% dintre componente pot fi reciclate fără griji.

Citește și: Experții iPhone, despre trucul cu orez, după 17 ani de istorie tehnologică. Ce se întâmplă, de fapt, cu telefonul

3 motive pentru care ar trebui să îți reciclezi vechiul telefon

Conform unui studiu realizat de Asociația Environ, telefoanele mobile sunt cel mai des înlocuite: 38% dintre respondenți au declarat că își cumpără un astfel de produs nou la fiecare 2-3 ani. Ofertele speciale sau noile tehnologii care apar pe piață sunt doar câteva dintre motivele care facilitează achizițiile.

Și datele de la nivel european arată un nivel mult prea crescut al telefoanelor mobile devenite deșeuri. Rată de reciclare a telefoanelor mobile este estimată undeva între 12% și 15%. Totuși, necesitatea reciclării devine o prioritate majoră, mai ales în contextul în care nivelul de poluare crește progresiv, iar resursele naturale sunt pe cale să se epuizeze.

Iată trei motive pentru care ar trebui să îți reciclezi telefonul vechi:

  1. Aruncarea telefoanelor la groapă de gunoi sau în locuri nepermise afectează flora și fauna. Substanțele periculoase care pătrund în natură afectează integritatea resurselor.
  2. Reciclarea înseamnă economie de energie. Știai că odată reciclat, un telefon vechi poate salva atât de multă energie încât poate încarcă un laptop aproximativ două zile? De asemenea, procesul reduce implicit și costurile aferente producției prin reutilizarea materialelor prețioase precum aur, argint sau paladiu.
  3. Telefoanele vechi supuse activităților de reciclare ajută companiile să eficientizeze timpul de lucru și cheltuielile suplimentare. În plus, facilitează apariția modelelor noi, tocmai datorită modalității de utilizare a componentelor vechi.

În prezent, există peste 4.000 de puncte de colectare a acestor electrocasnice gestionate de Asociația ENVIRON. Această este unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul managementului deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Multe dintre locațiile vizate sunt rețele de retail, supermarket-uri, unități de învățământ, companii private, instituții publice sau centre de colectare.

Descarcă-ți aplicația Unde Reciclăm?, alege zona care se află cel mai aproape de ține și reciclează telefoanele vechi pe care nu le mai foloseșți.

Citește și: Telefonul cu cea mai mare baterie din lume, prezentat la Mobile World Congress 2024 de la Barcelona. Rezistă în stand by peste 90 de zile