- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce răspund românii unei familii de emigranți în SUA care ar vrea să se întoarcă în țară: ”În România se mediatizează fenomenul corupției, pe când în alte țări nu”

11 Mar, 16:10 • Russo George
Românii care au emigrat în SUA în urmă cu mai bine de douăzeci de ani iau în calcul să se întoarcă ”acasă”, astfel încât, pentru a lua o decizie cât mai bine informată, au cerut pe o rețea de socializare părerea altor compatrioți aflați în aceeași situație.
Ce răspund românii unei familii de emigranți în SUA care ar vrea să se întoarcă în țară: ”În România se mediatizează fenomenul corupției, pe când în alte țări nu”

Românii care au răspuns cu sutele întrebării puse pe un grup de persoane întoarse în țară după perioade lungi petrecute peste hotare, născând astfel o discuție în care au fost evidențiate atât neajunsurile societății noastre, dar și aspectele pozitive sau în care s-au făcut progrese importante în ultima perioadă.

”Salutări tuturor! Eu și soțul meu suntem momentan în USA, unde ne creștem cele 2 fete, ambele născute aici. Suntem aici de vreo 2 decenii bune. M-am alăturat grupului nu pentru că am luat o decizie finală, ci mai degrabă pentru că o întoarcere ‘acasă’ la un moment dat nu e total exclusă.

Sincer, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că zvonurile astea au avut rolul lor important în deciziile pe care le-am luat ulterior. Ne-am focalizat de atunci în exclusivitate în a ne construi o viață stabilă aici, școli bune pentru fete, continuat studii, servicii decente, stabile etc. Acum, după ani buni, mă întreb însă…oare am luat decizia bună sau am decis pe bază de informații eronate? Oare e într-adevăr un fenomen real sau or fi fost alea doar ceva cazuri izolate? Așa că am zis să pun o întrebare să văd dacă sunt cazuri similare pe aici (întorși în România, apoi plecați iar în afară). Mai sunt și alții care au întrebări / dileme similare? Mi-ar fi drag să vă aud perspectiva. Mulțumesc și doresc tuturor…decizii bine făcute!”, a scris românca.

Românii spun că există corupție în toate țările, dar nu este evidențiată în presă

Postarea a avut peste o sută de comentarii, potrivit Adevărul. Cei mai mulți dintre membrii grupului au sfătuit-o să nu ia în considerare experiențele celorlalți. Cei care s-au pronunțat împotriva întoarcerii au adus în discuție problema sistemului corupt.

La fel am dilema de a mă întoarce în România și spun dilema deoarece mă gândesc la sistemul corupt, care ține societatea pe loc. Plănuiesc să mă întorc în trei ani, dar dacă la alegerile din toamnă ies tot corupții, amân deoarece nu văd rostul”, a comentat Andra.

Valentin i-a replicat că, de fapt, toți politicienii lumii sunt corupți sau coruptibili: „În România se mediatizează fenomenul corupției, pe când în alte țări nu, dând falsa impresie că nu există și în SUA, Canada și Occident European! Treziți -vă și uitați -vă bine în jur și nu mai luați de bun 100% ce zice mass-media!

Andra a răspuns, arătând că, într-adevăr, corupția există peste tot, dar în România te afectează pe tine, ca cetățean, și îți limitează poziția în societate.

„În România chiar există incompetență. Încă nu există autostrăzi în toată țara, ce să mai spunem de asta? Adică era o problemă în anii 2010, dar suntem în 2024 și există aceeași situație. Am văzut drumuri numite “Europene” unde tirurile mergeau pe două benzi că nu aveau loc. Ce să mai spunem de faptul că în România nu prea există (să nu generalizez) contractori de construcții și firmele de dinafară își bat joc de proiecte, vedeți ultima autostradă din zona Bucureștiului făcută de turci unde i s-a dat drumul și numai nereguli sau sunt proiecte începute și lăsate, a detaliat femeia.

Citește și: Dacia, mașina preferată a italienilor! Vânzările au explodat: 20.000 de vehicule vândute la începutul anului

Să nu mai spunem de șmecheria din România și acolo vezi toată incompetența adunată. Cu bani mulți iți cumperi oameni. Arest la domiciliu sau 2-3 ani de închisoare și eliberare după jumătate de timp, iar în multe cazuri pur și simplu nu mai auzi nimic de nimeni. Nu am mai auzit de baronii lemnului sau de o inițiativă de a împăduri România. Sau și asta e normal?, a completat Andra.

Apoi, ea s-a referit la sistemul de educație, subliniind că există foarte multe cazuri de conflicte între elevi respectiv între elevi și profesori.

Sunt facultăți unde profesorii sunt misogini fără limite, sunt profesori care abuzează copii fără limite și penibilul e că nu pățesc nimic! Grădinița unde îngrijitoarea sau ce era d-na care abuza copiii. Ei, femeia aia e în libertate, a fost doar concediată, a adăugat ea.

Andra a discutat și despre inflația foarte mare și despre sistemul de sănătate. „Nu se mai cumpără posturi cu mii de euro? S-or fi îmbunătățit serviciile, dar tot e corupt”.

Valentin a replicat că și în Vest „ești considerat străin, îți zâmbesc în față, dar când au ocazia te lovesc pe la spate, că hai să recunoaștem nimeni nu suportă emigranții în țările lor! Am trăit și văzut multe! Am trăit în Canada 16 ani și am văzut multă invidie și răutate a localnicilor, dacă te realizezi mai bine ca ei! Așa că dacă vă place acest mod de viață keep going! Faptul că nu am rețele de autostrăzi ca în Germania nu mă afectează deloc, nu sunt fan asfalt și betoane, ci mai degrabă natură sălbatică, sunt fan viață liniștită, mâncare naturală, aer și apă curată! Astea le am toate acum aici în România și nu le-am avut în Vest! Dacă-ți merge puțin mintea în România ajungi să trăiești mult mai bine ca în Vest!”.

Citește și: Costul orar al forței de muncă a crescut cu aproape 17% în trimestrul IV al anului trecut față de aceeași perioadă din 2022