- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

La ce interval trebuie schimbat uleiul de motor. Ce riscă șoferii care lasă să treacă prea mult timp între schimburile de ulei

14 Jun, 22:40 • Russo George
Schimbul uleiului de motor este o acțiune destul de simplă, dar foarte importantă pentru întreținerea mașinii. Uleiul de motor este acel produs care menține buna funcționare a motorului, sporind durata de viață a acestuia. Există anumite reguli pe care oricine trebuie să le știe despre schimbarea uleiului de motor, unul dintre cele mai importante fluide consumabile ale mașinii.
La ce interval trebuie schimbat uleiul de motor. Ce riscă șoferii care lasă să treacă prea mult timp între schimburile de ulei

Schimbul de ulei este esențial pentru o bună funcționare a automobilului. Este indicat ca acesta sa fie schimbat la 10-15 mii de kilometri sau o dată pe an. Acest interval este menționat de producător în cartea tehnică a autoturismului și poate fi diferit în funcție de țară.

De exemplu, pentru un anumit model de mașină, se recomandă înlocuirea lubrifiantului la 15.000 km dacă aceasta circulă în Germania, în timp ce pentru România este sugerată schimbarea la 10.000 km. Explicația este că drumurile sunt mai proaste în cel de-al doilea caz, iar nivelul de poluare mai crescut, ceea ce conduce la uzarea mai rapidă a lichidului.

De asemenea, dacă ai o mașină mai veche și vrei să o păstrezi în cele mai bune condiții, poți face schimbul de ulei și de filtre la 5000 de kilometri. Acest interval este valabil și dacă ai un stil de condus sportiv, mergi cu viteze mari și ai nevoie ca totul să funcționeze impecabil.

Uleiul are un rol foarte important pentru buna funcționare a automobilului, întrucât, pe lângă funcția de lubrifiere, acesta trebuie să curețe reziduurile rezultate în urma arderii, să răcească motorul, să protejeze împotriva coroziunii și să asigure etanșeitatea dintre suprafețele componentelor interne.

Întrebarea este „De ce se uzează uleiul de motor?”. Având în vedere că rolul acestuia este lubrifierea motorului și reducerea forței de frecare între piesele metalice, după o folosire repetată, gradul de vâscozitate al acestuia scade, devenind ineficient în ungerea componentelor, scrie Businesslease.

1. Semnalizarea martorului luminos corespunzător 

Mașinile moderne sunt dotate cu indicatoare de bord care atenționează asupra problemelor legate de uleiul de motor. Atunci când martorul luminos are culoarea galbenă, mai poți circula în siguranță pentru un timp, însă asigură-te că faci o programare la service pentru verificările și remedierile necesare. În acest caz, poate fi vorba despre apropierea de intervalul schimbului de ulei sau de pierderi ale acestui fluid.

Dacă martorul luminos este de culoare roșie,  este indicat să te deplasezi rapid până la cel mai apropiat service auto.

2. Verificarea nivelului de ulei

Motorul mașinii consumă ulei, treptat, iar în timp acest fluid își pierde din proprietăți. De aceea, din când în când, acesta are nevoie să fie completat (în cazul scăderilor de nivel), ori schimbat complet (atunci când caracteristicile sale sunt alterate).

3. Apariția unor zgomote nefirești la nivelul motorului

Un alt semn că uleiul de motor trebuie înlocuit este motorul zgomotos. Atunci când uleiul se uzează, el își pierde din calități și nu mai poate păstra același grad de lubrifiere. Consecința? Elementele sale componente încep să se frece unele de altele.

Dacă la un moment dat vei începe să simți un miros deranjant de ulei încins în interiorul mașinii, înseamnă că nivelul uleiului din motor a scăzut sub minim. Pentru a te asigura de acest lucru va trebui să verifici nivelul acestuia cu ajutorul jojei.

Citește și: Care este cel mai căutat job din România. Salariile sunt colosale, însă foarte puțini fac față condițiilor de lucru