- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Parlamentul European a decis: se renunță la ora de iarnă. Ce se întâmplă în România cu ceasurile

27 Oct, 20:53 • Alexe Raluca
România trece la ora de iarnă în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când vom da ceasurile înapoi cu o oră. Mai exact, ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar noi vom dormi mai mult, însă efectele acestei schimbări se vor resimți serios. În acest contect, Parlamentul European a luat decizia eliminării orei de iarnă.
Parlamentul European a decis: se renunță la ora de iarnă. Ce se întâmplă în România cu ceasurile

Se renunţă la ora de iarnă din decizia Parlamentulu European. Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) este de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Citește și: Anunț important din partea CFR! Cum vor circula trenurile în contextul trecerii la ora de iarnă

Se renunță la ora de iarnă, după decizia luată de Parlamentul European

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale, ora fusului 1 şi a Europei Orientale, ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie, adică a lunilor de iarnă, este denumită „timpul legal român”.

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu s-a luat nicio decizie. Parlamentul European susține propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară. Inițial, termenul prevăzut era 2019, apoi s-a vorbit de 2021. Până la acest termen, statele membre trebuiau să notifice dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă.

Un sondaj UE realizat pe un eșantion de 4,6 milioane de oameni arată că aceștia resimt un disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Sunt persoane care întâmpină probleme în a adormi sau chiar au insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară, când ceasurile se dau înainte cu o oră, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

În Marea Britanie și Europa continentală, ora de vară pentru 2023 se va încheia duminică, 29 octombrie, la ora 02:00. În SUA și Canada, ceasurile se vor da înapoi duminică, 5 noiembrie. Mai puțin de jumătate dintre țările lumii încă se supun acestui obicei de a schimba ora în funcție de anotimp. Aproximativ 140 de țări care au practicat, în trecut, schimbarea orei, au renunțat complet la această obligație de mai mulți ani. Țări precum Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia se numără printre ele.

Cu toate acestea, Egiptul a decis luna aceasta să restabilească ora de vară după aproape un deceniu. Nici ceasurile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu se vor modifica, alături de cele din India, China și Japonia. Acestor țări li se va alătura Iordania, după ce autoritățile au renunțat la schimbarea orei la sfârșitul anului trecut.

Citește și: Ministerul Educației nu vrea ca elevii să treacă la ,,orarul de iarnă”: ,,Orice minut de școală contează”