- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, despre compensarea facturilor: ”Să nu subvenționăm cu același nivel un român cu salariul minim și unul care câștigă zeci de mii de euro”

05 Jul, 20:50 • Stefan Simion
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a explicat cum va fi aplicată schema de plafonare și compensare a facturilor la energie. Burduja susține că se poate menține această măsură, chiar și până în 2025, dar că trebuie diferențiat modul în care se realizează subvenția, factorul esențial în calculul acesteia fiind venitul fiecăruia
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, despre compensarea facturilor: ”Să nu subvenționăm cu același nivel un român cu salariul minim și unul care câștigă zeci de mii de euro”

Pentru România, plafonarea și compensarea facturilor la energie reprezintă un element de interes, iar de acest lucru este conștient și ministrul Energiei Sebastian Burduja. Tocmai din acest motiv, el a explicată că măsura care permite aplicarea acestor cheme de sprijin se poate extinde, în România, chiar până în 2025.

„În acest moment, cel puțin la consumatorul final, consumatorul casnic, industrial mediu privat, în general nu discutăm despre o ajustare pe termen scurt. Avem de principiu un acord la nivelul UE ca până în martie anul viitor să se permită asemenea scheme de sprijin. Pe cazul actual românesc, ne putem duce până în primăvara anului 2025”, a declarat Burduja, pentru B1.

Citește și  Vești bune pentru românii care beneficiază de vouchere sociale: intră banii din a patra tranșă

Aplicarea schemei, însă, se va face cu anumite modificări, care trebuie aduse formei actuale, pentru că sunt discrepanțe mari, care trebuie eliminate. Sebastian Burduja a punctat, în special, componenta veniturilor, atunci când este vorba despre subventița care va fi acordată.

Eu cred că trebuie să găsim o soluție la această provocare, să țintim mai bine aceste măsuri de sprijin, să nu subvenționăm cu același nivel un român care muncește pe salariul minim și se chinuie de pe o lună pe alta să-și achite facturile cu un român care poate muncește într-o poziție de conducere la o multinațională și câștigă 30-50.000 de euro. Nu cred că România își permite să facă o asemnea subvenție pentru toată lumea și principial nu e corect”, a explicat ministrul Energiei.

Citește și Gata cu cadourile pentru „specialii” României. Toate facilitățile fiscale trebuie eliminate, …

Și, pentru ca schema să fie una care să aibă eficiență maximă, iar corelalrea veniturilor cu subvențiile să fie făcută în cel mai corect mod cu putnță, Burduja a declarat ca va expune această problemă, pentru a fi soluționată, instituțiilor care pot aduce un plus, într-o astfel de analiză.

”Vedem datele care ne sunt necesare pentru a corela nivelul de venituri al populației cu aceste costuri la facturile de energie și gaze și o să vedem exact cum putem să țintim mai bine aceste măsuri. E un obiectiv pe care mi l-am setat, voi avea discuții cu INS, Ministerul Finanțelor și ANAF să vedem cum putem corela aceste baze de date esențialmente”, a punctat Burduja.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult