- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ajutorul de urgenta al BNR e insuficient, iar datoriile statului catre firme vor creste

17 Nov, 00:01 • gecad.net
Chiar daca bancile vor accepta sa finanteze statul cu sumele eliberate prin reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta de catre BNR, finantarile disponibile in prezent pe piata sunt prea putine pentru a asigura necesarul statului. Astfel, arieratele catre economie vor creste, iar sansele relansarii economice continua sa se diminueze, considera specialistii bancari.
Ajutorul de urgenta al BNR e insuficient, iar datoriile statului catre firme vor creste

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis luni, intr-o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie, sa scada cu 5% rezervele minime obligatorii pe care bancile le constituie pentru pasivele in valuta. Suma pe care bancile o vor avea in plus la dispozitie, in urma deciziei, va fi de circa 1,2 miliarde euro.

Conform BNR, decizia a fost luata pentru a asigura bancilor sumele necesare in vederea finantarii statului, in contextul in care finantarile ce ar fi trebuit sa vina in baza acordului de imprumut extern vor intarzia.

Probabil ca bancile, avand acesti bani asigurati de catre BNR, vor accepta sa finanteze bugetul, a declarat Nicolae Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania, pentru DailyBusiness.ro.

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca banca pe care o conduce este dispusa sa finanteze statul. Finantarea se poate realiza fie prin emisiune de titluri de stat in euro, fie prin club loan. Ambele variante au mai fost utilizate de stat.

Rekkers a declarat ca varianta de creditare preferata este cea prin titluri de stat. Diferenta dintre cele doua metode de finantare este aceea ca titlurile de stat ofera in plus, fata de club loan, posibilitatea de vanzare pe piata secundara, pentru lichiditati.

Nivelul randamentului oferit la ultima licitatie de catre BNR, de 5,25% pe an, este considerat de seful Bancii Transilvania unul rezonabil.

In schimb, Nicolae Chidesciuc sustine ca, din ce a auzit vehiculandu-se in piata pana acum, cea mai probabila varianta de finantare este cea de club loan si nu de vanzare de titluri de stat.

Insa sumele de care dispune in prezent piata bancara pot satisface nevoile de finantare ale statului? Care ar putea fi consecintele in situatia in care statul ar ramane fara finantari?

BNR a estimat recent nevoia de fonduri a sectorului public pentru ultimele doua luni ale anului la 5 miliarde de euro. Pana in prezent, in lipsa finantarilor externe, guvernul a reusit sa imprumute cel mult 1 miliard de euro, tinand cont ca a emis pe 5 noiembrie titluri de stat in euro in valoare de 750 milioane de euro si a realizat cateva emisiuni de titluri de stat in lei, care la randul lor reprezinta cateva sute de mii de euro.

„Chiar daca bancile vor oferi sub forma de imprumut cele 1,2 miliarde euro catre stat, lucru foarte probabil, deoarece e de prespus ca a existat o intelegere intre stat si banci inainte de a se elibera rezervele, suma nu va acoperi necesarul de finantare al statului la final de an”, atrage atentia Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Solutia? Chidesciuc e de parere ca statul va fi nevoit sa apeleze si la sursele de finantare in lei oferite de banci, iar pentru a-si asigura fondurile, va fi nevoit sa ofere o dobanda de peste 10% pe an, nivel peste care a evitat sa treaca in ultimul timp.

Economistul sef al ING este de parere insa ca, chiar daca bancile ar fi dispuse sa finanteze statul cu sume in lei, tot este posibil ca piata sa nu dispuna de necesarul de finantare al statului.

Cel mai probabil se va ajunge ca statul sa creeze din nou arierate, astfel ca va deveni din nou dator catre economie, ceea ce va frana iesirea din criza.

La randul sau, analistul financiar Aurelian Dochia considera ca necesarul de finantare al statului va fi foarte greu de satisfacut in 2009, astfel ca o parte a datoriilor va fi impinsa in 2010, cand autoritatile vor acuza o acuta nevoie de finantare. Dochia este de parere ca statul se poate confrunta chiar cu un blocaj in 2010, in conditiile in care, ajungand in stadiul de supraindatorare, putini creditori vor mai fi dispusi sa il finanteze.