- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancherii spun ca au bani de dat in imobiliare. Le mai lipseste increderea in clienti

16 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Bancile au inceput sa isi promoveze din nou creditele pentru locuinte si sustin ca au bani pentru astfel de imprumuturi, insa piata ramane la un nivel slab pentru ca gradul de prudenta este inca ridicat, atat din partea clientilor, cat si a finantatorilor, au spus bancherii prezenti joi la o conferinta organizata de Finmedia in Bucuresti.
Bancherii spun ca au bani de dat in imobiliare. Le mai lipseste increderea in clienti

„Bancile au apetit pentru creditare, dar clientii nu vin doar pentru ca vad, dupa un an, din nou reclame pe strada la credite. Este o chestiune de incredere”, a declarat Anca Bidian, directorul brokerului de credite Kiwi Finance.

O parere similara exprima si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR). „Exista disponibilitate de creditare, insa problema este increderea, toata lumea se teme”, a declarat Ion Dragulin, director la directia de stabilitate financiara a bancii centrale.

[quote=Leonard Cornoiu, Banca Transilvania]Cererea pentru apartamente de 3 camere este aproape inexistenta[/quote]

Nivelul cel mai ridicat al creditelor neperformante se observa la companiile din domeniul constructiilor si imobiliarelor, unde exista un credit neperformant la 3 finantari. „Creditele acordate catre populatie au cea mai buna performanta”, spune Dragulin.

Bancherii au atras atentia si asupra faptului ca se confrunta cu o scadere a numarului de solicitanti de credite imobiliare.

„Cererile depuse anul acesta pentru credite imobiliare sunt la 7,7% din nivelul din 2008, iar cele pentru credite ipotecare la 25%”, a spus Emanuel Odobescu, director general adjunct al Piraeus Bank.
[quote=Ion Radu Zilisteanu, director Intermedias SRL]Sintagma „bancile nu dau credite” nu este tocmai corecta. De fapt, romanii nu mai solicita[/quote]
Desi bancile vor sa acorde din nou credite pentru locuinte, neincrederea nu este doar o caracteristica a clientului, ci si a lor, motivul comun fiind incertitudinea economica.

„Creditarea nu este o problema. Bancile sunt dispuse sa dea bani oricui poate sa-i returneze”, a spus Odobescu de la Piraeus Bank. El a precizat insa ca acordarea de credite „se va relua cand populatia va reincepe sa aiba incredere in ziua de maine, iar bancile vor avea incredere in perspectivele solicitantului”.

Si Leonard Cornoiu, directorul departamentului de finantare proiecte al Bancii Transilvania, constata o scadere a cererii, ca urmare a fricii clientilor de a-si pierde locul de munca.

„Cererea pentru garsoniere si apartamente de 2 camere a coborat la jumatate fata de anul trecut, in timp ce la apartamentele de 3 camere, este aproape inexistenta”, a spus Cornoiu, care considera ca dezvoltatorii trebuie „sa-si redeseneze produsele” pentru a se adapta la o cerere mult comprimata.

„Pe piata bucuresteana s-au livrat anul trecut 6.200 de unitati locative. Cererea sustenabila este de 40.000-45.000. De ce au ramas nevandute multe locuinte? Pentru ca nu se adreseaza segmentului de piata potrivit”, a aratat Alexandru Nitescu, directorul de investitii al agentiei imobiliare Regatta.

La majoritatea locuintelor noi, preturile sunt inca prea mari pentru bugetele clientilor.

Cum vad bancherii piata imobiliara

„Numarul tranzactiilor de locuinte a scazut in primele opt luni cu 74%. Nu mi se pare mult”, a declarat Emanuel Odobescu de la Piraeus.

El crede ca in anii trecuti piata a avut cresteri nerealiste, in raport cu puterea de cumparare a populatiei.

„De fapt, nu vad o piata imobiliara a locuintelor noi in Romania. Toate creditele pe care le-am dat in anii trecuti au fost in jurul a 50.000 euro si au avut ca adresa apartamente vechi. Asta este piata, nu ceea ce se vede la targurile imobiliare”, a subliniat Odobescu, adaugand ca sub 23% din locuintele proiectelor rezidentiale noi sunt efectiv locuite.