- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Comisia Europeana vrea dezvoltarea inteligenței artificiale în Europa. Ce este AI Grand Challenge

24 Jan, 23:59 • Adrian Popovici
Miercuri, Comisia Europeană (CE) a lansat un pachet de măsuri menite să sprijine întreprinderile nou-înfiinţate și IMM-urile europene în dezvoltarea unei inteligenţe artificiale (AI) fiabile, care să respecte valorile și normele UE
Comisia Europeana vrea dezvoltarea inteligenței artificiale în Europa. Ce este AI Grand Challenge

Miercuri, Comisia Europeană (CE) a lansat un pachet de măsuri menite să sprijine întreprinderile nou-înfiinţate și IMM-urile europene în dezvoltarea unei inteligenţe artificiale (AI) fiabile, care să respecte valorile și normele UE, conform unui comunicat emis de Executivul comunitar, transmite Agerpres.

Această inițiativă vine în urma acordului politic încheiat în decembrie 2023 referitor la Legea UE privind AI – prima lege comprehensivă din lume pe acest subiect – care va contribui la dezvoltarea, implementarea și adoptarea unei IA de încredere în Europa.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în discursul său privind starea Uniunii în 2023 o nouă inițiativă care implică punerea la dispoziţie a supercalculatoarelor europene pentru întreprinderile inovatoare nou-înfiinţate din domeniul AI pentru a-și construi modele de AI fiabile. În acest sens, Comisia Europeană a lansat în noiembrie 2023 Marele concurs AI Grand Challenge, un premiu care oferă sprijin financiar întreprinderilor nou-înfiinţate din domeniul AI și acces la supercalculatoare. Pachetul lansat acum pune în aplicare această angajare printr-o serie variată de măsuri de sprijinire a întreprinderilor nou-înfiinţate și a inovării în domeniul AI . Printre aceste măsuri se numără o propunere de a oferi un acces privilegiat la supercalculatoare pentru întreprinderile nou-înființate din domeniul AI și comunitatea mai largă de inovare.

Pachetul cuprinde: o modificare a Regulamentului EuroHPC pentru a înființa fabrici de IA, un nou pilon pentru activitățile întreprinderii comune a UE pentru supercalculatoare. Aceste măsuri implică: achiziționarea, modernizarea și exploatarea supercalculatoarelor dedicate AI pentru a permite un proces rapid de învățare automată și antrenarea modelelor de IA de uz general (GPAI), facilitarea accesului la supercalculatoare dedicate AI pentru a extinde utilizarea AI la o varietate de utilizatori din sectorul public și privat, inclusiv start-up-uri și IMM-uri, furnizarea unui singur guichet pentru start-up-uri și inovatori, sprijinirea întreprinderilor nou-înfiinţate și a ecosistemului de cercetare din domeniul AI în dezvoltarea algoritmilor, testarea, evaluarea și validarea modelelor de IA la scară largă, furnizarea de facilități de programare ușor de utilizat pentru supercalculatoare și alte servicii care facilitează IA, și în final, sprijinirea dezvoltării unei varietăți de aplicații de IA emergente bazate pe modele de IA cu scop general.

Totodată, CE anunță și înființarea unui birou pentru AI în cadrul Comisiei, care va se ocupa de dezvoltarea și coordonarea politicii în domeniul IA la nivel european, precum și de supervizarea punerii în aplicare și asigurarea respectării viitoarei Legi privind IA.

În plus, comunicarea UE privind întreprinderile nou-înfiinţate și inovarea în domeniul AI aduce în discuție alte activități-cheie: sprijin financiar din partea Comisiei prin intermediul programului Orizont Europa și al programului Europa Digitală dedicat IA generativă (aceste programe vor aduce un total suplimentar de investiții publice și private de aproximativ 4 miliarde de euro până în 2027), susținerea inițiativelor de dezvoltare a rezervei de talente generative în domeniul IA prin activități de educație, formare, calificare și recalificare.

Comisia Europeană va continua să încurajeze investițiile publice și private în întreprinderile nou-înfiinţate și cele în expansiune din domeniul IA, inclusiv prin sprijinul acordat în cadrul capitalului de risc și capitalului propriu (inclusiv prin intermediul unor noi inițiative ale Programului de accelerare al CEI și ale InvestEU), va accelera dezvoltarea și implementarea spațiilor europene comune data spaces, puse la dispoziție comunității IA, întrucât datele reprezintă o resursă esențială pentru formarea și îmbunătățirea modelelor lor. În acest sens, a fost publicat joi și un nou document de lucru al serviciilor Comisiei cu privire la spațiile europene comune de date, oferind cele mai recente informații.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Un alt program de la COmisia Europeană care sprijină domeniu AI

Totodată, a fost lansată inițiativa „GenAI4EU”, care urmărește să sprijine dezvoltarea de noi cazuri de utilizare și aplicații emergente în cele 14 ecosisteme industriale ale Europei, precum și în sectorul public. Domeniile de aplicare includ robotica, sănătatea, biotehnologia, industria prelucrătoare, mobilitatea, clima și lumi virtuale.

De asemenea, Comisia, în cooperare cu mai multe state membre, instituie două consorții pentru o infrastructură digitală europeană (EDIC). „Aliança pentru tehnologiile lingvistice” (ALT-EDIC) urmărește dezvoltarea unei infrastructuri europene comune pentru tehnologiile lingvistice, în scopul de a soluționa deficitul de date lingvistice europene pentru formarea soluțiilor IA și pentru a sprijini diversitatea lingvistică și culturală a Europei. Acest lucru va contribui la dezvoltarea unor modele lingvistice europene de mari dimensiuni.

În plus, EDIC CitiVERSE va utiliza instrumente avansate de AIpentru a dezvolta și consolida gemenii digitali locali pentru comunitățile inteligente, ajutând orașele să simuleze și să optimizeze procesele, de la gestionarea traficului la administrarea deșeurilor.

Joi, Comisia Europeană a adoptat și o comunicare care prezintă propria sa abordare strategică în privința utilizării inteligenței artificiale. Prin această viziune strategică, Comisia anticipează și se pregătește intern pentru punerea în practică a Legii UE privind AI. Aceasta include acțiuni concrete privind consolidarea capacității instituționale și operaționale a Comisiei pentru a asigura dezvoltarea și utilizarea unei AIfiabile, sigure și etice. Comisia Europeană se pregătește, de asemenea, să sprijine administrațiile publice din UE în adoptarea și utilizarea inteligenței artificiale.