- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raiffeisen: BNR poate evita criza de lichiditate scazand rezervele minime la lei

25 Mar, 18:07 • gecad.net
Singura modalitate prin care banca centrala ar putea acoperi lipsa acuta de lichiditate de pe piata bancara ar fi scaderea rezervelor minime obligatorii la lei, cu cel putin 2 puncte procentuale, mentioneaza cel mai recent raport al Raiffeisen Bank Romania.
Raiffeisen: BNR poate evita criza de lichiditate scazand rezervele minime la lei

Dobanzile crescute de pe piata interbancara indica faptul ca unele banci se confrunta cu lipsa de lichiditate, dar si ca piata este in asteptarea unei majorari consistente a dobanzii cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), in perioada urmatoare.

„Nivelul ROBOR (rata dobanzii la depozite plasate) este de 11% pentru depozite cu maturitate la 6 luni si de 10,8-10,9% pentru maturitati de 1-3 luni”, indica raportul.

„Pe piata bancara exista doar cateva banci care au in mod constant un exces de lichiditate in timp ce din ce in ce mai multe institutii de credit sunt in permanenta cautare de lichiditate”, se mentioneaza in raportul Economic Overview Romania.

Analistii Raiffeisen subliniaza ca lipsa de lichiditate a fost accentuala si de recenta interventie a BNR, care cumparat valuta pentru a opri deprecierea leului.

Conform raportului, scaderea rezervelor valutare ale bancii centrale, in februarie in raport cu ianuarie, indica faptul ca institutia a venit in sprijinul leului, in incercarea de a opri moneda nationala sa se deprecieze pana la 3,8 lei/euro.

Teama BNR era legata de faptul ca deprecierea leului ar putea crea probleme mari romanilor cu credite in valuta, si ar fi putut accentua si mai tare inflatia.

Criza de lichiditate ar putea deveni acuta in aprilie, cand companiile au de efectuat plati mari la trezorerie. Singura masura prin care BNR ar putea injecta lichiditate pe piata bancara ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor in lei.

„O diminuare a acestora cu circa 2 puncte procentuale, de la 20 la 18%, ar insemna o injectie de lichiditate de circa 2,5 miliarde de lei in piata, bani ce ar putea fi folositi de toate bancile”, se mentioneaza in raport.

Mai mult, diminuarea rezervelor la lei ar incuraja creditarea in moneda nationala si ar descuraja-o pe cea in valuta, se mai mentioneaza in raport.

Rezervele minime obligatorii reprezinta cuantumul din fondurile atrase pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie sub forma de depozite la banca centrala.