- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum arata proiectele imobiliare de criza

14 Sep, 17:08 • cristina.mihai
Dimensiuni mult reduse, investitii care rareori depasesc ordinul milioanele de euro, dezvoltatori care mai degraba testeaza piata, decat sa aiba planuri reale. Acestea sunt doar cateva dintre liniile care ghideaza posibilele noi proiecte imobiliare de pe piata locala, lansate intr-o perioada in care banii nu mai cresc in copaci.
Cum arata proiectele imobiliare de criza

DailyBusiness.ro va prezinta o trecere in revista ale caracteristicilor putinelor proiecte imobiliare din fiecare segment al pietei.

Retail-ul este un segment care pare ca a fost uitat de investitori. Pentru anul viitor, un singur proiect de mall are o data de finalizare anuntata, Polus Center Constanta. Fondul de investitii Immofinanz a anuntat in raportul financiar ca mall-ul se va deschide in al treilea trimestru din 2011.

Celelate proiecte care poate ar putea fi finalizate in urmatoarea perioada sunt blocate din lipsa de finantare.

Cat despre trendurile „de criza” din domeniu. Mai toate proiectele care cuprind mall-uri sunt regandite sau modificate, iar dezvoltatorii care totusi nu doresc sa mentina investitiile blocate mizeaza pe partea de retail park-uri, unde cererile din partea chiriasilor sunt inca la un nivel ridicat.

Astfel, cele doua proiecte anuntate pentru a fi demarate in acest an, Pallady Shopping Center din Capitala si Coresi Brasov, s-au lansat cu un chirias ancora puternic, Auchan. „Ancora” este chiriasul principal, care contracteaza o suprafata mare.

De asemenea, Auchan pare a fi „scanteia” si pentru zona comerciala din proiectul Palas Iasi, dezvoltat de Iulius Group, cele doua companii urmand sa anunte saptamana aceasta un parteneriat.

Big-boxurile (un singur magazin intr-o unitate), par a fi cel putin pentru moment singurele investitii care au sens pe acest segment.

Office. Zona de birouri duce si mai acut lipsa de proiecte noi anuntate, singurele livrari fiind faze ale unor proiecte mai ample. Singura noutate de pe piata in acest an este debutul precontractarilor intr-o cladire din sudul Capitalei, in zona Sun Plaza.

Cladirea, promovata exclusiv de The Advisers/Knight Frank, nu va fi demarata insa pana cand nu se obtine un grad al preinchirierilor destul de ridicat, astfel incat si in acest segment, ca si in zona de retail, tonul pentru noile proiecte il vor da chiriasii.

Desi acest proiect este singurul anuntat, gradul de neocupare mare din zona Pipera si sustenabilitatea unor cladiri de birouri din zone cu infrastructura mai buna in aceasta perioada, ii fac pe analistii imobiliari sa creada ca viitoarele dezvoltari vor fi in zone cu acces bun.

Rezidential. Desi cel mai afectat segment, rezidentialul a atras si cele mai multe anunturi de proiecte noi in aceasta perioada. Totusi, anul 2010 a adus cateva modificari semnificative ale proiectelor nou lansate.

Daca in 2009, acestea erau dezvoltate de firme mari si presupuneau inca investitii masive, acum dezvoltatorii sunt fie persoane fizice, fie investitori straini, dar necunoscuti, care vor sa deruleze proiecte mici si ieftine.

Demararea acestor proiecte este insa pusa sub semnul intrebarii, mai ales ca anul trecut, doar unul dintre cele 4 proiecte mari promise pe piata a fost construit, Volumetric Privilegio Brasov.

Avand in vedere ca noii dezvoltatori care spun ca vor construi din fonduri proprii asteapta sa vada cate rezervari vor obtine pentru proiecte off-plan, pentru a investi efectiv banii proprii in constructie, este posibil sa se repete situatiile din ultimii 2 ani si lansarile sa nu fie decat tatonari ale pietei.

Pe de alta parte, preturile de vanzare in cazul acestor proiecte noi sunt la jumatate din nivelul mediu de pret din Capitala, iar clientii s-ar putea lasa sedusi de acest aspect.

Tendinte in noile proiecte? Preturi sub media pietei, iar un exemplu in acest sens este si proiectul Quadra 2 al Conarg, care a fost relansat anul acesta si unde contructia este deja avansata. O alta tendinta sunt solutiile gasite pentru a-i determina pe cumparatori sa achizitioneze off-plan, cum ar fi conturile escrow (de pastrare a banilor) sau rezervari care nu necesita achitarea vreunei sume de bani.

Industrialul este segmentul unde piata pare ca isi revine cel mai mult, insa noile dezvoltari sunt lasate pentru vremuri mai bune. La ora actuala, pe piata nu s-a anuntat nicio investitie importanta in domeniu si marile nume din zona dezvoltarilor de acest tip asteapta mai intai contractele de inchiriere si abia apoi vor incepe constructiile.