BURSE

BERD a devenit al doilea actionar al Electrica dupa statul roman (Update 2)

27 iunie 2014, ora 17:57 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
electrica.jpg
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a devenit al doilea cel mai mare actionar al Electrica dupa statul roman, investind 75 milioane euro in oferta publica initiala inceiata miercuri, iar al treilea actionar este grupul financiar olandez ING, potrivit ministrului pentru Energie.

"Al doilea actionar al Electrica, dupa stat, este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu 75 milioane euro, iar al treilea este ING, care a participat prin mai multe entitati", a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, la Conferintele BCR.

El a aratat ca din cota de aproape 21% revenita retailului, 11% a fost atrasa de investitorii mici de retail (cu subscrieri de pana la 20.000 de actiuni fiecare - n.r.), iar 10% de investitorii mari de retail (peste 20.000 de actiuni pe transa de retail) "La retailul mic vorbim de cel putin 2.000 noi participanti pe piata de capital si credem ca este un lucru nemaipomenit", a continuat oficialul, potrivit Mediafax.Electrica atrage 1,95 miliarde lei prin cel mai mare IPO din Romania (Update 1)

27 iunie 2014, ora 14:20 
electricitate.jpg
Electrica, lider in distributia si furnizarea de energie electrica pe piata din Romania, a obtinut aproximativ 1,95 miliarde lei din oferta publica initiala (”IPO”) constand intr-o oferta de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.

IPO-ul Electrica este un succes in cadrul competitiv al pietei europene de IPO cu 22 de listari in desfasurare, dintre care unele au esuat, precum si in contextul tensiunilor geopolitice din zona.

Pretul Final de Oferta, la care vor fi vandute actiunile investitorilor institutionali si investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 lei/actiune si 13,66 dolari/GDR. IPO-ul a constat intr-o oferta de 177.188.744 actiuni ordinare noi, reprezentand 105% din numarul total de actiuni existente ale companiei, rezultand o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde lei si o capitalizare bursiera a Societatii de 3,81 miliarde lei. Alocarea Actiunilor Oferite si GDR-urilor Oferite va fi conditionata de confirmarea de catre UKLA a eligibilitatii listarii GDR-urilor.

"Acesta este cel mai mare IPO de pana acum din Romania, iar fondurile-record obtinute din listare vor fi folosite pentru investitii. Credem ca atragerea de investitori privati prin listarea liderului in distributia si furnizarea de electricitate de pe piata romaneasca va contribui la cresterea transparentei si a eficientei Electrica”, a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Electrica genereaza o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distributie a electricitatii, ceea ce permite actionarilor sa aiba acces la profituri si distribuiri de dividende previzibile. Credem ca actiunea Electrica isi va pastra atractivitatea in timp datorita acestei stabilitati”, a spus Gabriel Dumitrascu, director, Directia Generala de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie.”Oferta publica initiala a Electrica a avut o dimensiune mai mare si o structura mai complexa decat celelalte listari realizate anterior in Romania. Ne bucuram ca am reusit sa ne incadram in termenele stabilite de Guvern pentru realizarea listarii si sa atragem in acelasi timp in Electrica investitori de calitate, pe termen lung si la un pret corect”, a declarat Mirela Ionescu, managing director, head of Capital Markets & Investment Banking, Raiffeisen Bank.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis realocarea unui numar de 10.631.325 din transa adresata investitorilor institutionali catre transele de retail.

Pentru investitorii mici de retail, cu alocari garantate de pana la 1.000 de actiuni pe investitor, pana la un total de 10.000.000 actiuni, va fi alocat un numar de 8.269.977 actiuni, la Pretul Final de Oferta. Garantarea alocarilor este conceputa astfel incat sa fie incurajate subscrierile investitorilor mici, cu acces limitat la produse financiare, ce permit majorarea semnificativa a capacitatii de subscriere.

Un numar de 11.220.785 actiuni va fi alocat restului din transa de retail, iar investitorii care au subscris in primele cinci zile din perioada de subscriere vor beneficia de un pret de 10,45 lei pe actiune (la un discount de 5% fata de Pretul Final de Oferta), in timp ce investitorilor care au subscris ulterior le vor fi alocate actiuni la Pretul Final de Oferta. Investitorilor mari de retail le va fi alocat un numar de 17.781.875 actiuni sub forma de actiuni si GDR-uri, la Pretul Final de Oferta.

Modul de alocare in cadrul transei pentru investitorii institutionali urmareste sa asigure confortul ca interesele pe termen lung ale Electrica sunt protejate, luandu-se in calcul criterii calitative, precum orientarea catre sectorul energetic, atragerea unor investitori din regiunea Europei Centrale si de Est, precum si prin aplicarea unui raport mai mare de 5:1 intre investitorii pe termen lung si cei pe termen scurt. Investitorilor institutionali le va fi alocat un numar de 139.979.107 actiuni sub forma de actiuni si GDR-uri la Pretul final de Oferta.

Alocarea in cadrul transei investitorilor mari va fi realizata pro-rata, in baza unui indice de alocare de 0,1475952193, iar in cadrul transei investitorilor mici vor fi alocate pro-rata doar actiunile care nu se incadreaza in criteriile de alocare garantata, cu un factor de alocare de 0,3303339908.

Sindicatul de intermediere anticipeaza ca admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa din Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc in sau in jurul datei de 4 iulie, 2014.

Anul trecut, Electrica a generat din activitatile desfasurate venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde lei si EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane lei.

Electrica: Transa de retail a fost suplimentata (Articol initial)

27 iunie 2014, ora 14:12 
electrica.jpg
Electrica a exercitat dreptul de realocare a unui pachet de aproape 6% din actiunile destinate investitorilor institutionali catre transele investitorilor de retail si a anuntat indicii de alocare pentru acestia in cadrul ofertei publice initiale.

Investitorii mari de retail vor primi 147 de actiuni pentru fiecare 1.000 de titluri subscrise, in timp ce investitorii mici de retail care au subscris actiuni cu discountul de 5% vor obtine 330/1.000, potrivit unui anunt postat de intermediarii ofertei pe Bursa.

"Electrica a exercitat dreptul de realocare intre transe. Alocarea actiunilor catre investitorii care au subscris valid in Transa Investitorilor Mari si Transa Investitorilor Mici se va realiza pe baza indicilor de alocare de mai jos indicele de alocare pentru transa investitorilor mari este de 0,1475952193 (respectiv) 0,3303339908 pentru investitorii mici de retail care nu primesc aloare garantata", potrivit unui anunt publicat pe Bursa de Raiffeisen Bank, manager al sindicatului de intermediere a ofertei publice initiale a Electrica.

Potrivit prospectului pentru listare, Electrica si-a rezervat dreptul sa efectueze realocarea unui pachet de pana la 5% din numarul total de actiuni oferite in cadrul transei investitorilor institutionali catre transa investitorilor mici si/sau transa investitorilor mari de retail, in cazul in care nivelul de suprasubscriere este cu mult mai mare fata de cel inregistrat pe segmentul investitorilor institutionali.De asemenea, compania poate decide o realocare suplimentara a actiunilor oferite pe transa investitorilor mari catre transele investitorilor de retail, se spune in prospect, potrivit Mediafax.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 09 August 2022, 16:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter