- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

STK: Companiile de la BVB cu investitii in imobiliare isi mentin potentialul de crestere

06 Nov, 13:26 • Redactia DailyBusiness
Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti, care investesc in sectorul imobiliar, au in continuare potential de crestere, in ciuda contextului actual nefavorabil, apreciaza analistii fondului inchis de investitii STK Emergent.
STK: Companiile de la BVB cu investitii in imobiliare isi mentin potentialul de crestere

Contextul nefavorabil care a afectat evolutia acestor companii la BVB este dat de un cumul de factori, cum ar fi pesimismul general legat de economie, inclusiv piata imobiliara, sau neincrederea investitorilor in capacitatea unor companii de a-si indeplini proiectele, potrivit STK Emergent.

Potentialul de crestere al companiilor listate la BVB ce investesc in piata imobiliara este dat, printre altele, de faptul ca in prezent, creditele ipotecare reprezinta doar 4% din PIB fata de o medie de aproape 50% in UE27, spun analistii STK Emergent.

De asemenea, in Republica Ceha, Polonia sau Ungaria, nivelul creditelor ipotecare variaza intre 7% si 11% din PIB.

In plus, desi in Romania dobanda la creditele ipotecare este superioara celei platite in alte tari, acest decalaj se va reduce, ceea ce va permite o scadere a ratei lunare si, implicit, o crestere a creditelor acordate, estimeaza analistii fondului inchis de investitii.

Acestia mai spun ca din evolutia creditelor ipotecare rezulta ca piata imobiliara nu este blocata.

„Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, perioada ianuarie – august 2008 a fost mult mai intensa pe segmentul creditelor pentru locuinte decat in primele opt luni din 2007. Astfel, la nivelul intregii tari, avansul nominal al creditelor ipotecare a fost, in 2007, de echivalentul a 2,79 miliarde de lei, in timp ce in acest an ritmul nominal de crestere a fost de aproximativ 3,43 miliarde de lei”, spun analistii STK Emergent.

Ei remarca, totusi, ca pe termen scurt creditarea ipotecara ar putea cunoaste o incetinire a ritmului de crestere, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor norme de creditare.

Reprezentantii fondului de investitii au mai spus ca pentru perioada urmatoare, bancile vor fi mai rezervate in acordarea de credite, fapt ce va afecta si piata imobiliara, din moment ce multi dezvoltatori apeleaza la finantari bancare. Acest lucru va duce, probabil, la o incetinire a ritmul de construire in urmatorul an.

„Totusi, segmentul rezidential are potential de crestere”, preconizeaza analistii STK Emergent.

Companii de la BVB care investesc in sectorul imobiliar

Titlurile dezvoltatorului de proiecte imobiliare Impact au pierdut, in luna octombrie, aproximativ 78%, evolutia actiunilor fiind influentata si de factori particulari, apreciaza analistii STK Emergent.

Ei spun ca, initial, piata a bonificat firma cu cresteri serioase de pret (apreciere de 300% in 2006-2007, ca urmare a derularii celui mai mare proiect „Dealul Lomb” din Cluj) dar si a altor proiecte.

„Insa, in acest moment, situatia s-a schimbat. Un proiect de 600 milioane de euro, in conditiile in care Impact are capitaluri proprii de 60 milioane de euro, ridica semne de intrebare privind capacitatea companiei de a finaliza proiectul”, au explicat reprezentantii fondului inchis de investitii.

Titlurile STK Emergent, care investeste de asemenea in imobiliare, au pierdut in luna octombrie aproximativ 54%, scaderea fiind similara cu cea a pietei.

Fondul STK Emergent are portofoliul alocat catre piata imobiliara (43% din active la finele lunii septembrie), STK Properties (48%) si alte active (9%). STK Properties poate fi inclusa in categoria companiilor imobiliare, dar nu este inca listata.

O serie de companii listate la BVB au anuntat ca urmeaza sa investeasca in sectorul imobiliar. Compania Prodplast s-a divizat, una dintre societati avand ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliara. Iar Feleacul Cluj Napoca si-a schimbat obiectul de activitate din fabricarea produselor zaharoase in dezvoltare (promovare) imobiliara. Si actionarii Bere Azuga au anuntat intentia de a diviza compania cu scopul de a crea o societate care sa investeasca in sectorul imobiliar.