- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă pentru românii din Italia. 3,5 milioane de persoane riscă să rămână fără apa de la robinet

24 Feb, 14:53 • Bumbeneci Diana
Peste 3,5 milioane de persoane riscă să rămână fără apa de la robinet. În zonele afectate locuiesc și foarte mulți români.
Alertă pentru românii din Italia. 3,5 milioane de persoane riscă să rămână fără apa de la robinet

Milioane de oameni riscă să rămână fără apa de la robinet. Acesta este avertismentul sumbru lansat pentru locuitorii orașelor din Italia, anunță Rador.

„În baza datelor de care dispunem, este rezonabil să credem că cel puțin trei milioane și jumătate de italieni vor rămane fără apa de la robinet”, a declarat Francesco Vincenzi, președintele Observatorului ANBI privind resursele de apă, citând date ale Consiliului Național de Cercetare.

Potrivit reprezentanților Consiliului, un procent între 6% și 15% din populația italiană trăiește la ora actuală în teritorii expuse la secetă severă sau extremă, transmite Il Sole 24ore, citată de Rador.

Citește și: Româncele din Italia pot cere pensia pentru limita de vârstă destul de târziu! Cât trebuie să lucreze o îngrijitoare, pentru a putea ieși la pensie

La începutul anului 2022, numărul românilor din Italia ajungea la un număr de 1.083.771 de persoane. Aceasta este de fapt o creștere ușoară față de anul anterior, când pe teritoriu Italiei locuiau 1.076.412 , în vreme ce în 2020 erau 1.145.718 de români, iar în 2019 – 1.143.859.

La finele acestei săptămâni este anunțat un val de perturbări atmosferice care, mai mult ca sigur, nu va fi suficient pentru a schimba soarta unei situații. Potrivit Observatorul ANBI legat de resursele de apă, situația este deja una iremediabilă. Temperaturile mult prea ridicate care au fost înregistrate încă din luna ianuarie, dar și în luna februarie, fac ca stratul de zăpadă din regiunile alpine să scadă din ce în ce mai mult. Fluviul Po înregistrează fluxuri sub minimul istoric și evident mai mici decât în anul trecut, motiv pentru care specialiștii de mediu sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la acest aspect.

În anumite zone din Piemont, au intrat deja în acțiune cisternele. Absența ploilor din luna februarie face ca spectrul secetei să se întrevadă și în zonele tirreniene din centrul Italiei. În regiunea Umbria, scăderea nivelului râului Tibru este constantă, iar Lacul Bracciano este cu 15 cm mai scăzut decât în 2022.

Ai mai putea citi: După Turcia, Italia este amenințată de cutremure! 20 de cutremure au lovit orașul italian Siena

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult