- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mărturiile românilor din Israel surprinși de atacurile Iranului. „A fost o noapte dificilă, am stat cu emoţii”

14 Apr, 13:29 • Adrian Popovici
Dragoș Nelersa, un român stabilit în Israel, a vorbit despre atacul Iranului l-a surprins, exprimându-și surprinderea că acesta a avut loc. Totodată, el a subliniat că încrederea israelienilor în armata lor rămâne solidă, chiar și în fața unor astfel de provocări.
Mărturiile românilor din Israel surprinși de atacurile Iranului. „A fost o noapte dificilă, am stat cu emoţii”

În mijlocul turbulențelor geopolitice și amenințărilor iminente de conflict deschis între Israel și Iran, comunitatea românească se află aproape într-o situație greu de descris. În ultima perioadă, diferitele figuri politice au avertizat despre o posibilă escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu, provocată de atacurile dintre cele două state.

Pentru românii care locuiesc sau lucrează în această zonă devenită extrem de instabilă, această stare de incertitudine și pericol constant a devenit o realitate și mai acută acum, chiar dacă insecuritatea a devenit o realitate zilnică odată cu atacul Hamas din luna octombrie 2023. Acum, conaționalii noștri așteaptă, alături de restul locuitorilor din Israel, deciziile luate de liderii din cele două țări.

Dragoș Nelersa, un român stabilit în Israel, a vorbit, duminică dimineața, într-un interviu Ştirilor Pro TV, despre ce s-a întâmplat odată cu atacul Iranului. Acesta a explicat că decizia Teheranului a fost o surpriză, subliniind totodată încrederea considerabilă pe care o au israelienii în forțele armate ale țării lor.

Dragoș Nelersa relatează că noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una dificilă, plină  de emoție și neliniște. În ciuda acestei atmosfere tensionate, el exprimă speranța că conflictul nu va escalada și că soluțiile diplomatice între Iran și Israel vor prevala. Nelersa locuiește la aproximativ 30 de kilometri sud de Tel Aviv și menționează că populația din zonă este pregătită pentru scenarii extrem de grave.

Cu toate acestea, el subliniază încrederea în sistemul de apărare al Israelului și în forțele armate, exprimând speranța că situația nu va degenera mai mult. De asemenea, el menționează existența unei aplicații a apărării civile care furnizează informații despre situația de securitate și indicații privind locurile de adăpost. Nelersa evidențiază că, deși alarma nu a sunat în zona sa, în alte locuri, precum Ierusalimul, a fost activată. În final, el exprimă scepticismul cu privire la provocarea actuală și surprinderea față de începutul conflictului, subliniind totodată determinarea și pregătirea comunității locale pentru orice eventualitate.

Atacul Iranului asupra Israelului. Foto: Twitter
Atacul Iranului asupra Israelului. Foto: Twitter

Te-ar putea interesa și: A fost emisă o nouă alertă MAE. Românii trebuie să evite Israel, Palestina, Liban și Iran

Ce spun românii din Israel?

„A fost o noapte dificilă, am stat cu emoţii. Acum nu se mai trage, să sperăm că lucrurile vor intra pe cale diplomatică. Locuim la 30 km sud de Tel Aviv. Populaţia este pregătită, pentru cele mai grele şi groaznice scenarii. Avem mare încredere în sistemul de apărare, în armată, sperăm că lucrurile nu vor degenera mai mult.

Există o aplicaţie a apărării civile, care ne spune când se trage, unde să intrăm, sunt adăposturi, buncăre deschise de primăriii. Se ştie câte minute ai, unde să te adăposteţi. Avem 9 minute de la mine până la un buncăr. La mine nu au sunat alermele, dar în Ierusalim au sunat. Nu credem că va merge această provocare, am fost uimiţi că începe ceva. Ne-a surprins, dar fiecare suntem pregătiți”, explică acesta.

Întrebat dacă ia în considerare posibilitatea de a se întoarce în România, Dragoș Nelersa a răspuns: „Sunt mulţi români aici, dar avem familie, eu am copiii în armată, aici este casa noastră, aici trăim”.

Citește și: Iranul a lansat un atac masiv cu drone împotriva Israelului. Ce se întâmplă cu românii aflați în calea conflictului

Tags: