- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din UE. Cine se află pe locurile 2 și 3

15 Dec, 22:44 • Toma Anca
România are cei mai mulți proprietari de locuințe din UE. Un raport Eurostat arată că nu mai puțin de 95,3% din populaţia României avea în 2021 o proprietate personală ceea ce clasează țara noastră pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
România are cei mai mulți proprietari de locuințe din UE. Cine se află pe locurile 2 și 3

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din UE. Pe de altă parte, la nivelul Uniunii Europene, 69,9% dintre locuitori deţineau în 2021 locuinţa în care trăiau, în creștere cu 0,02% față de datele înregistrate în 2020.

Citește și: Românii mai au încredere în Biserică și Armată și desconsideră Guvernul și Președinția! Vezi aici topul încrederii în țara noastră

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din UE

Următoarele țări clasate în acest top, după România, sunt Ungaria, cu un procent de 91,7%, Croația, cu un procent de 90,5% și Lituania cu un proent de 89%.

La coada țărilor în care cetățenii nu dețin o locuință proprie se află Germania, cu un procent de doar de 49,5%, urmată de Austria cu un procent de 54,2% și Danemarca cu un procent de 59.2%.

Una din cinci gospodării din România cheltuie mai mult de 60% din venit pe chirie, dublul mediei europene. Studiul diagnostic privind locuirea de calitate, sustenabilă şi accesibilă, lansat de Consiliul Economic şi Social (CES) recomandă adoptarea a zece indicatori cheie de maximă relevanţă la nivel naţional cu privire la locuirea de calitate şi setarea de ţinte de politică publică pentru îmbunătăţirea lor.

În urma unei analize derulate pe durata a nouă luni, prin consultarea experţilor tehnici şi organizaţiilor reprezentative în domeniu, Consiliul Economic şi Social a lansat studiul „Locuirea în România: îmbunătăţirea calităţii, sustenabilităţii şi accesibilităţii. Analiză diagnostic şi recomandări de politici publice şi reglementare în domeniu„.

Este pentru prima dată în ultimii nouă ani când CES se autosesizează cu privire la un fenomen socio-economic actual şi realizează o analiză complexă a acestuia. Salut această nouă orientare proactivă a CES şi asigurăm instituţiile publice că suntem un partener de încredere în elaborarea participativă a politicilor publice de calitate în România”, a afirmat Bogdan Simion, Preşedintele CES, potrivit Euronews.ro.