- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii care pot primi mai multe pensii. Ce pași trebuie să faci pentru a primi, la bătrânețe, bani din România și altă țară din UE

09 Mar, 23:16 • Adrian Popovici
Pensiile comunitare reprezintă o componentă crucială a sistemului de securitate socială pentru românii care au muncit în mai multe state din Uniunea Europeană (UE). Aceste pensii reflectă eforturile și contribuțiile acestor cetățeni la piața muncii europene, asigurându-le o indemnizație mai mare decât dacă ar fi lucrat doar în România.
Românii care pot primi mai multe pensii. Ce pași trebuie să faci pentru a primi, la bătrânețe, bani din România și altă țară din UE

Pensiile comunitare reprezintă o componentă crucială a sistemului de securitate socială pentru românii care au muncit în mai multe state din Uniunea Europeană (UE). Aceste pensii reflectă eforturile și contribuțiile acestor cetățeni la piața muncii europene, asigurându-le o indemnizație mai mare decât dacă ar fi lucrat doar în România, după cum transmite Kanal D.

Experiența profesională nu se rezumă doar la acumularea de ani necesari pentru a obține o pensie. În unele țări europene, există reguli complexe privind recalcularea drepturilor legate de pensii pentru cei care de-a lungul vieții lor au muncit și cotizat în mai multe state din Uniunea Europeană.

Sistemul european de pensii comunitare ține cont de perioadele de activitate din diferite țări membre ale Uniunii Europene, evaluând individual contribuțiile fiecărei perioade de muncă. Prin conceptul de cumulare a perioadelor de contribuție, în funcție de totalul anilor lucrați în toate statele membre, se asigură lucrătorilor dreptul la pensie.

Mai exact, în situația în care o persoană care are dreptul la mai multe pensii a avut o perioadă de 32 de ani de muncă în România și încă 4 ani într-un stat al Uniunii Europene unde se impune un minim de 5 ani de contribuții pentru a primi pensie, instituția de pensii din acea țară este obligată să considere contribuțiile făcute la acest sistem de asigurări sociale și să-i acorde drepturile corespunzătoare celor 4 ani de cotizare.

„Indiferent că este vorba de pensia națională sau comunitară, se solicită prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de ședere al solicitantului”,  după cum explică Cristina Florea, de la Ambasada României în Spania, situația celor care pot primi mai multe pensii.

Te-ar putea interesa și: Pensia comunitară în 2024. Ce este și cum se calculează banii primiți de românii care au lucrat în mai multe țări din UE

Care este procedura de urmat pentru cei care au dreptul la mai multe pensii?

Drepturile la mai multe pensii, oferite de două sau mai multe state din Uniunea Europeană sunt stabilite în concordanță cu perioadele de contribuție înregistrate în fiecare țară membră, respectând principiul pro rata temporis (n.r. ppropoțional cu perioada de contribuție)

Atunci când rezidenții în alte state membre îndeplinesc criteriile necesare pentru a solicita mai multe pensii, aceștia trebuie să depună o cerere pentru acordarea drepturilor de pensie la instituția de asigurări sociale de la adresa lor de domiciliu sau de la locul de ședere permanentă.

Această abordare asigură o evaluare corectă a contribuțiilor și perioadelor de activitate înregistrate în fiecare țară, în conformitate cu principiile pro rata temporis, pentru a garanta o distribuție echitabilă a drepturilor legate de pensii în cadrul sistemului comunitar. Astfel, procesul de depunere a cererii la instituția locală de asigurări sociale devine crucial pentru a iniția și facilita acest schimb de informații și drepturi între statele membre implicate în cariera profesională a solicitantului.

Citește și: Vești bune! Românii care locuiesc în afara granițelor beneficiază de pensie comunitară! Ce condiții trebuie să îndeplinească?