- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atac la Pilonul II. Guvernul propune impozitarea pensiilor private cu cotele progresive introduse pensiile speciale!

27 Nov, 16:48 • Oprea Alina
Trece săptămâna și iar este Pilonul II atacat! De această dată, Givernul dorește să impoziteze pensiile private cu cote progresive care sunt introduse pensiilor speciale!
Atac la Pilonul II. Guvernul propune impozitarea pensiilor private cu cotele progresive introduse pensiile speciale!

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras public atenția unei ambiguități legislative în Codul Fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private, acestea fiind Pilonul II obligatori și III facultativ. Acestea sunt asminilate în mod erant cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu, cunoscute public ca „pensii speciale”, începând cu 1 ianuarie 2024. Se aduce la cunoștință faptul că în ultimele săptămâni încercările de a aduce schimbări sistemice la Pilonul II s-au intensificat.

Așadar, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%. Astfel, va fi aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire/investire din România.

Pilonul II - Pensie
Pilonul II – Pensie

Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, lucru afirmat de APAPR. Astfel, Asociația a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative.

Astfel, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Ficasl (Art. 100 și Art. 101) pentru a putea oglindi în mod corect diferența dintre princiăiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private, dar și cel necontributiv al pensiilor speciale. Așadar, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării coteloor de 15% sau 20%.

„Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creștere exponențială. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde RON către aproape 210.000 de beneficiari.

Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la 1 mld. RON în 2023, aproape cât suma de 1,1 mld. RON plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue și anii următori.”, concluzionează Asociația, conform Economedia.

Ai putea fi interesat și de: Care va fi cea mai mică pensie din România în 2024? Simona Bucura Oprescu a vorbit despre acest aspect, în contextul recalculării 

Încercări de a schimba Pilonul II

Începutul lunii anunța, în contextul Noii Legi a Pensiilor o prevedere nclară care, potrivit unor interpretări, putea face ca pesre un milion de persoane, din cadrul micriîntreprinderilor sau PFA-urilor să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii private. Mai exact, un „sau” schimbat în „și”, putea face ca pentru formele de organizare din România care se plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu sunt salariați cu contract individual de muncă, să nu mai fie virate contribuțiile la pensiilor private către fondurile de pensii, conform unor interpetări.

Așadar, Ministerul Muncii a decis să modifice prevederea neclară din Noua Legea a Pensiilor, referiotoare la contribuțiile virate de Persoane Fizice Autorizate la pensiile private, cu scopul de a nu afecta Pilonul II de pensii.

Economedia a publicat, în exclusivitate, că la finalul lunii septembrie mai mulți parlamentari PSD au propus să elimine obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii prin intermediul unui amenadament la proiectul de lege privind măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Amendamentul „fantomă” a dispărut în cele din urmă din forma finală a documentului trimis la Guvern.

În plus, în pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a dat decizia conform căreia IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2, pe lângă faptul că nu vor mai fi scutiți de impozit. Dacă își doresc să contribuie în continuare la pilonul de pensie privată, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres. Inclusiv firmele românești de IT spun că măsura de scutire a IT-iștilor de la Pilonul 2 este prezentată ca o îndulcire a taxării, pentru că se reintroduce impozitul, dar că „PSD și PNL joacă alba-neagra” și că „e clar că vor să distrugă Pilonul 2”.

IT-iștii înmulțesc acum rândurile angajaților care nu contribuie la Pilonul 2, alături de angajați din construcții, industria alimentară și agricultură. În total, aproape un milion de persoane care vor avea o pensie mai mică.

Mai mult decât atât, va fi reintrodus un comision din contribuțiile la Pilonul II prin prisma Noii Legi a Pensiilor pentru administratorii fondurilor private de pensii private, care abia fusese eliminat în luna decembrie a anului 2022. O diferență majoră este aceea că administratorii vor plăti acest comision din bugetul propriu, deși înainte era plătit propriu-zis din contribuțiile virate de beneficiarii de pensii private.

Ai putea fi interesat și de: Cum calculezi ce pensie vei primi. Formula care te lămurește în legătură cu banii pe care îi vei primi la bătrânețe

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
Vacanță de lux în Antalya: 5.000 de euro pentru un sejur complet
Vacanță de lux în Antalya: 5.000 de euro pentru un sejur complet
Turiști români întorși din vacanță, deposedați de bijuterii de vameșii bulgari: „Mi-au zis că este o lege nouă, de câteva zile. Le-am cerut să îmi arate legea, au zis că încă nu a ajuns la ei”
Turiști români întorși din vacanță, deposedați de bijuterii de vameșii bulgari: „Mi-au ...
Netflix intră pe piața TV și își deschide propriile cinematografe
Netflix intră pe piața TV și își deschide propriile cinematografe
Afacerea pe care Lora a lansat-o în memoria mamei sale. Businessul de care vedeta se ocupă: „Mă simt aproape de mama mea când fac asta”
Afacerea pe care Lora a lansat-o în memoria mamei sale. Businessul de care vedeta se ocupă: „Mă ...
Bani de la stat pentru elevii claselor I – IX-a. Aproape 300.000 de școlari vor primi 1.000 de lei
Bani de la stat pentru elevii claselor I – IX-a. Aproape 300.000 de școlari vor primi 1.000 de ...
Preparatul pentru care străinii vin pe bandă rulantă în România. Renunță la Dubai pentru gustul tradițional
Preparatul pentru care străinii vin pe bandă rulantă în România. Renunță la Dubai pentru gustul ...
Ferrari frânează electrificarea: Fanii nu renunță la caii-putere pe benzină
Ferrari frânează electrificarea: Fanii nu renunță la caii-putere pe benzină
Horoscop 20 iunie. Zi tensionată înainte de weekend: o zodie se confruntă cu stres major la locul de muncă
Horoscop 20 iunie. Zi tensionată înainte de weekend: o zodie se confruntă cu stres major la locul ...
Sucul Dubai, produsul controversat care a ajuns pe rafturile unui cunoscut supermarket din România. Ce conține băutura și ce preț are
Sucul Dubai, produsul controversat care a ajuns pe rafturile unui cunoscut supermarket din România. ...
Apple schimbă regulile și lansează primul iPhone pliabil în 2026
Apple schimbă regulile și lansează primul iPhone pliabil în 2026
Un nou drum de mare viteză va lega România de Europa de Vest. Investiția pentru un singur lot este de 2,32 miliarde de lei
Un nou drum de mare viteză va lega România de Europa de Vest. Investiția pentru un singur lot este ...
Firmele de stat, datoare la buget cu peste 5 miliarde de lei
Firmele de stat, datoare la buget cu peste 5 miliarde de lei
Decizie fiscală crucială, așteptată joi la Cotroceni. TVA-ul, în discuție doar ca ultimă soluție
Decizie fiscală crucială, așteptată joi la Cotroceni. TVA-ul, în discuție doar ca ultimă soluție
CINE prepară prăjiturile ca pe vremuri vândute de Kaufland, Mega Image, Auchan, Carrefour și Profi. Business 100 la sută românesc
CINE prepară prăjiturile ca pe vremuri vândute de Kaufland, Mega Image, Auchan, Carrefour și Profi. ...
Serviciile funerare, sub lupa ANPC: Amenzi uriașe și activități suspendate
Serviciile funerare, sub lupa ANPC: Amenzi uriașe și activități suspendate
Salata-vedetă a verii 2025! Un deliciu cu ardei copți, năut crocant, quinoa și sos picant de lămâie
Salata-vedetă a verii 2025! Un deliciu cu ardei copți, năut crocant, quinoa și sos picant de lămâie
Pensiile private din România: 8,3 milioane de conturi au crescut semnificativ
Pensiile private din România: 8,3 milioane de conturi au crescut semnificativ