- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atac la Pilonul II. Guvernul propune impozitarea pensiilor private cu cotele progresive introduse pensiile speciale!

27 Nov, 16:48 • Oprea Alina
Trece săptămâna și iar este Pilonul II atacat! De această dată, Givernul dorește să impoziteze pensiile private cu cote progresive care sunt introduse pensiilor speciale!
Atac la Pilonul II. Guvernul propune impozitarea pensiilor private cu cotele progresive introduse pensiile speciale!

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras public atenția unei ambiguități legislative în Codul Fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private, acestea fiind Pilonul II obligatori și III facultativ. Acestea sunt asminilate în mod erant cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu, cunoscute public ca „pensii speciale”, începând cu 1 ianuarie 2024. Se aduce la cunoștință faptul că în ultimele săptămâni încercările de a aduce schimbări sistemice la Pilonul II s-au intensificat.

Așadar, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%. Astfel, va fi aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire/investire din România.

Pilonul II - Pensie
Pilonul II – Pensie

Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, lucru afirmat de APAPR. Astfel, Asociația a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative.

Astfel, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Ficasl (Art. 100 și Art. 101) pentru a putea oglindi în mod corect diferența dintre princiăiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private, dar și cel necontributiv al pensiilor speciale. Așadar, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării coteloor de 15% sau 20%.

„Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creștere exponențială. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde RON către aproape 210.000 de beneficiari.

Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la 1 mld. RON în 2023, aproape cât suma de 1,1 mld. RON plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue și anii următori.”, concluzionează Asociația, conform Economedia.

Ai putea fi interesat și de: Care va fi cea mai mică pensie din România în 2024? Simona Bucura Oprescu a vorbit despre acest aspect, în contextul recalculării 

Încercări de a schimba Pilonul II

Începutul lunii anunța, în contextul Noii Legi a Pensiilor o prevedere nclară care, potrivit unor interpretări, putea face ca pesre un milion de persoane, din cadrul micriîntreprinderilor sau PFA-urilor să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii private. Mai exact, un „sau” schimbat în „și”, putea face ca pentru formele de organizare din România care se plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu sunt salariați cu contract individual de muncă, să nu mai fie virate contribuțiile la pensiilor private către fondurile de pensii, conform unor interpetări.

Așadar, Ministerul Muncii a decis să modifice prevederea neclară din Noua Legea a Pensiilor, referiotoare la contribuțiile virate de Persoane Fizice Autorizate la pensiile private, cu scopul de a nu afecta Pilonul II de pensii.

Economedia a publicat, în exclusivitate, că la finalul lunii septembrie mai mulți parlamentari PSD au propus să elimine obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii prin intermediul unui amenadament la proiectul de lege privind măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Amendamentul „fantomă” a dispărut în cele din urmă din forma finală a documentului trimis la Guvern.

În plus, în pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a dat decizia conform căreia IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2, pe lângă faptul că nu vor mai fi scutiți de impozit. Dacă își doresc să contribuie în continuare la pilonul de pensie privată, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres. Inclusiv firmele românești de IT spun că măsura de scutire a IT-iștilor de la Pilonul 2 este prezentată ca o îndulcire a taxării, pentru că se reintroduce impozitul, dar că „PSD și PNL joacă alba-neagra” și că „e clar că vor să distrugă Pilonul 2”.

IT-iștii înmulțesc acum rândurile angajaților care nu contribuie la Pilonul 2, alături de angajați din construcții, industria alimentară și agricultură. În total, aproape un milion de persoane care vor avea o pensie mai mică.

Mai mult decât atât, va fi reintrodus un comision din contribuțiile la Pilonul II prin prisma Noii Legi a Pensiilor pentru administratorii fondurilor private de pensii private, care abia fusese eliminat în luna decembrie a anului 2022. O diferență majoră este aceea că administratorii vor plăti acest comision din bugetul propriu, deși înainte era plătit propriu-zis din contribuțiile virate de beneficiarii de pensii private.

Ai putea fi interesat și de: Cum calculezi ce pensie vei primi. Formula care te lămurește în legătură cu banii pe care îi vei primi la bătrânețe