- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR: Inflația va scădea mai lent decât arătau prognozele. Ce se întâmplă cu creșterea economică

16 Apr, 21:08 • Adrian Popovici
Inflația va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024
BNR: Inflația va scădea mai lent decât arătau prognozele. Ce se întâmplă cu creșterea economică

Deși inflația a înregistrat o scădere continuă în ultimele luni, acest trend va continua în următoarele luni, dar într-un ritm mai lent comparativ cu cel din 2023. Totodată, se preconizează că inflația va urma o traiectorie ușor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024, transmite BNR, conform Agerpres.

Conform noilor evaluări, se prevede că inflației va continua să scadă în lunile următoare, dar într-un ritm mai lent decât în anul 2023. Totuși, această scădere va fi pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea prognozată inițial în februarie 2024. Conform prognozei anterioare, se anticipa că inflația va coborî la 4,7% în decembrie 2024 și la 3,5% la sfârșitul anului următor.

Este menționat că inflația va fi în continuare influențată semnificativ de factorii ofertei, care au avut un impact dezinflaționist. Acest lucru se datorează efectelor de bază și corecțiilor descendente ale prețurilor mărfurilor, în special ale materiilor prime agroalimentare. Impactul dezinflaționist va fi mai evident în inflația de bază și în segmentul LFO (lucrări de forță de muncă și operațiuni). În același timp, se remarcă că prețul combustibililor va continua să crească, inclusiv în raport cu proiecția anterioară, datorită creșterii peste așteptări a prețului petrolului în ultimele luni.

Te-ar putea interesa și: Mugur Isărescu a prescris iar cura cu ceai de tei! Guvernatorul BNR dă detalii despre inflația din România

Ce spune BNR despre cum va evolua inflația?

„În acelaşi timp, s-a convenit că din partea factorilor fundamentali sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste doar ceva mai modeste decât în prognoza precedentă şi în intensificare uşoară în perspectivă apropiată, în condiţiile în care se anticipează o mărire uşoară a excedentului de cerere agregată în prima parte a anului curent, după restrângerea peste aşteptări din trimestrul IV 2023, precum şi o dinamică mai ridicată a costurilor salariale unitare comparativ cu previziunile anterioare.

Efecte dezinflaţioniste apreciabile vor veni însă probabil din descreşterea dinamicii preţurilor importurilor şi din ajustarea descendentă graduală a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt, au subliniat mai mulţi membri ai Consiliului. În discuţiile referitoare la perspectiva apropiată a poziţiei ciclice a economiei, membrii Consiliului au observat că, potrivit noilor evaluări, economia este aşteptată că consemneze creşteri trimestriale mai solide în prima parte a anului curent decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a dinamicii ei anuale faţă de nivelul atins în trimestrul IV 2023”, transmite BNR în ceea ce privește inflația.

S-a observat că indicatorii cu frecvență ridicată indică că consumul privat este principalul factor determinant al creșterii economice în termeni anuali în primul trimestru al anului 2024. Această concluzie este susținută în special de accelerarea puternică a vânzărilor cu amănuntul în luna ianuarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

În ceea ce privește exportul net, există însă posibilitatea unui aport negativ crescut, deoarece dinamica anuală a importurilor de bunuri și servicii a continuat să depășească pe cea a exporturilor în ianuarie 2024, însă într-o măsură mai mică decât în trimestrul anterior, revenind ușor în zona negativă. Ca rezultat, deficitul comercial a continuat să crească în termeni anuali, dar la un ritm mai moderat decât în trimestrul IV al anului 2023. În același timp, deficitul de cont curent și-a accelerat semnificativ dinamica anuală, ca urmare a deteriorării balanțelor veniturilor, se mai arată în raportul care vizează inflația.

Citește și: Inflaţia din Uniunea Europeană îşi continuă scăderea. BCE ar putea să reducă dobânda cheie la următoare ședință de politică monetară

Tags: