- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Carduri de energie 2023. Vestea cea bună așteptată de milioane de români. Până când va fi prelungită valabilitatea acestora

02 Nov, 10:22 • Cornel Ghimeșan
Carduri de energie 2023. Aproape 2 milioane de români care utilizează carduri de energie au primit o veste extrem de bună de la ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, care a declarat că perioada de valabilitate a acestor carduri va fi extinsă până la date 31 martie 2024.
Carduri de energie 2023. Vestea cea bună așteptată de milioane de români. Până când va fi prelungită valabilitatea acestora

Carduri de energie 2023. Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Câciu a adus bucurie în casele românilor. Valabilitatea acestor vouchere a fost prelungită până în martie 2024. Adrian Câciu a explicat că această decizie a fost luată pentru a asigura că gospodăriile vulnerabile vor dispune de resursele necesare pentru a face față cu succes sezonului rece care se apropie.

Citește și: Cine este Cosmin Dodoc, noul președinte al grupului eMag. „Coordonarea echipelor unui grup de peste 10.000 de oameni înseamnă pentru mine oportunitatea de crește zi de zi”

„O veste bună pentru cei aproximativ două milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie: valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024. În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.

În prima jumătate a anului 2023, tarifele medii pentru electricitate destinate gospodăriilor din Uniunea Europeană au înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă din 2022, crescând de la 25,3 euro la 100 kWh la 28,9 euro la 100 kWh. Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) joi, Țările de Jos, Lituania și România au consemnat cele mai mari creșteri în moneda lor națională. În prima jumătate a anului 2023, față de aceeași perioadă din 2022, tarifele pentru electricitate destinate consumatorilor casnici au înregistrat creșteri în 22 din statele membre ale Uniunii Europene. Creșterea cea mai semnificativă, exprimată în moneda națională, a avut loc în Țările de Jos (+953%), Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%), în timp ce cea mai mică creștere s-a înregistrat în Spania (cu o scădere de 41%) și Danemarca (cu o scădere de 16%).

Câtă energie avem pentru această iarnă

Preţurile la gaze naturale și energie electrică vor fi subvenţionate și în iarna 2023 – 2024. Guvernul a decis să plafoneze prețurile la energie până în martie 2025 cu scopul de a asigura stabilitatea tarifelor pentru populație și consumatorii industriali din țară.

Compania naţională Transgaz a anunţat că avem stocată deja o cantitate de gaze care depăşeşte 90% din capacitatea totală de înmagazinare. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a precizat că „indiferent ce se va întâmpla, iarna o vom trece, chiar dacă va fi foarte geroasă”.

„Avem stocurile asigurate, nu s-a avut niciodată aşa ceva la această dată. Dar e şi pe fondul unui consum mai redus”, a declarat Ion Sterian, în deschiderea Congresului Central – European al Gazelor Naturale.

Citește și: Nereguli grave descoperite la Podul Brăila. Acuzaţiile CNAIR la adresa constructorului, care sunt erorile de execuţie VIDEO

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult