- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cardurile de energie expiră pe 31 martie! Ce pot face românii pentru a beneficia de banii pe care nu i-au folosit

13 Feb, 14:45 • Adrian Popovici
Cardurile de energie se apropie de data expirării, iar românii se confruntă cu riscul de a pierde sumele neutilizate. Programul care a facilitat folosirea acestor carduri pentru achitarea facturilor de energie se apropie de finalizare, iar beneficiarii vor putea să le utilizeze doar până la data de 31 martie 2024, după care acestea vor deveni inutilizabile.
Cardurile de energie expiră pe 31 martie! Ce pot face românii pentru a beneficia de banii pe care nu i-au folosit

Cardurile de energie, care au fost un sprijin important pentru românii aflați în situații vulnerabile, sunt pe cale să expire, iar aceștia risca să piardă sumele nefolosite. Programul care a permis utilizarea acestor carduri pentru plata facturilor de energie se apropie de final. Mai precis, beneficiarii acestor carduri vor putea să le utilizeze doar până la data de 31 martie 2024, după care acestea vor deveni inutilizabile, transmite Antena 3 CNN.

Beneficiarii au posibilitatea să facă mai multe plăți către diferiți furnizori de energie până când suma disponibilă pe cardurile de energie se epuizează, cu condiția ca toate tranzacțiile să fie finalizate înainte de 31 martie.

Cardurile de energie. Foto arhivă
Cardurile de energie. Foto arhivă

Cardurile de energie vor expira la finalul lunii martie

Această informație vine după anunțul lui Adrian Câciu de la sfârșitul anului trecut, conform căruia valabilitatea cardurilor de energie va fi extinsă până la data menționată, oferind astfel beneficiarilor o perioadă suplimentară pentru a folosi aceste resurse.

„O veste bună pentru cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie. Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat.

Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, transmitea Adrian Câciu.

Citește și: Noile condiţii stabilite de Guvern privind cardurile de energie. Se pot scoate banii de pe aceste carduri! 

Ce se întâmplă cu banii de pe cardurile de energie?

Pentru românii care au primit cardurile de energie, este esențial să știe că orice sume necheltuite până la data de 31 martie vor fi pierdute. Ca urmare, cei care nu doresc să își piardă fondurile trebuie să utilizeze sumele rămase pentru a plăti facturile la gaze naturale și energie electrică înainte de termenul limită. Este important să rețineți că, conform proiectului de ordonanță, există și posibilitatea ca acești bani să fie retrasi în numerar, în anumite condiții, în cazul în care beneficiarii au achiziționat, de asemenea, lemne de foc folosind aceste carduri de energie.

În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin prezintă următoarele documente justificative:

  • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
  • documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;
  • în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

Te-ar putea interesa și: Poșta Română, anunț pentru toți beneficiarii cardurilor de energie în 2024