- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoriile de români care nu vor mai fi obligate să muncească în tura de noapte. Proiectul a fost adoptat

01 May, 14:11 • Fundeanu Madalina
Românii care nu vor mai fi obligați să muncească în tura de noapte. Deputații au adoptat acest proiect.
Categoriile de români care nu vor mai fi obligate să muncească în tura de noapte. Proiectul a fost adoptat

O nouă categorie de români nu va mai fi obligată să muncească în tura de noapte, potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN. Află dacă te numeri printre aceștia!

Românii care nu vor mai fi obligați să muncească în tura de noapte

Potrivit noului Cod al Muncii, tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă în tura de noapte. În plus, femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

De asemenea, recent, și părinții din familiile mono-parentale au fost incluși în categoria angajaților care nu pot fi obligați să muncească în tura de noapte, pe lângă femeile însărcinate, mamele care alăptează și lăuzele.

Deputații au adoptat acest proiect inspirat de situația angajaților din spitale. Printre medici și asistenți, sunt și părinți singuri care nu au cu cine să își lase copiii cât timp aceștia sunt în tura de noapte, conform inițiatorilor acestei legi care include toate domeniile de activitate.

Ai mai putea fi interesat și de: Industria care a ieșit pe minus cu 500.000 de angajaţi în ultimii ani! Salariile cresc, dar oamenii fug de această meserie

muncă în tura de noapte
muncă în tura de noapte

Conform prevederilor Codului Muncii (Articolului 125), munca de noapte este definită ca acea activitate desfășurată în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Pentru a fi considerat salariat de noapte conform aceluiași act normativ, există două criterii importante:

  • Salariatul care lucrează cel puțin 3 ore în timpul său zilnic de muncă în intervalul de noapte.
  • Salariatul care își desfășoară munca în intervalul de noapte în proporție de cel puțin 30% din timpul său lunar de lucru.

Beneficii acordate salariatului pentru munca de noapte

Munca de noapte are în vedere un efort suplimentar din partea angajatului, iar legea prevede anumite beneficii pentru a recunoaște acest efort:

  • Compensarea prin timp liber plătit, unde programul de lucru este redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă pentru zilele în care salariatul lucrează cel puțin 3 ore de noapte, fără a afecta salariul de bază.
  • Compensarea printr-un spor salarial de 25% din salariul de bază pentru munca de noapte, dacă aceasta reprezintă cel puțin 3 ore din timpul normal de lucru.

Vezi mai multe știri despre: Mamele minore din România primesc drepturi noi. Parlamentul a adoptat legea