- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce deficit ar putea avea România la final de an. Marcel Ciolacu tocmai a făcut anunţul oficial

27 Sep, 20:00 • Cornel Ghimeșan
Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că Guvernul se va încadra într-un deficit de maximum 5,5% din PIB. Premierul României a precizat că acesta ar putea să ajungă și la 4,4%, însă "este o operație reușită, dar pacientul va fi decedat".
Ce deficit ar putea avea România la final de an. Marcel Ciolacu tocmai a făcut anunţul oficial

Ce deficit ar putea avea România la final de an. „Anul trecut am avut un deficit asumat de 6,2% din PIB și ne-am încadrat. Regula de bază când vorbești cu Comisia, prima regulă de la 6,2% să scazi cu 0,5% automat. Nu te poți așeza la masa negocierilor dacă nu ai scăzut 0,5%. Ne vom încadra într-un deficit de maximum 5,5%”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi24.

Premierul a mai declarat că, dacă România trebuia să ajungă la un deficit de 4,4% din PIB, guvernul ar fi trebui să crească TVA-ul general, inclusiv la produsele alimentare: „Nu cred că am luat o măsură acum care să sărăceasă pe cineva mai ales ca pe niciun om de rând nu afectează. Nu cred că mediul de afaceri este atât de lovit”.

Ce deficit ar putea avea România la final de an

Inițial, pentru 2023, Guvernul își asumase o reducere a deficitului bugetar până la 4,4% din PIB. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a discutat la Bruxelles în luna august pentru creșterea de la 4,4% din PIB, ținta deja asumată, la 5,5%, motivând că România a avut cheltuieli mari și neprevăzute în urma războiului din Ucraina. „Dacă nu făceam aceste reforme România nu va avea nicio șansă să adere la OECD în următorii 3-4 ani. În momentul în care România a aderat la OECD schimbi regulile jocului, nimeni nu va putea întoarce România din direcția de dezvoltare”, a mai spus spune Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024. Anunţ de ultimă oră făcut de premierul Marcel Ciolacu

Referitor la întârzierea reformelor din PNRR, Marcel Ciolacu susține că acestea nu au ținut de el: „N-a ținut de mine întârzierea reformelor, dar aș vrea să o justific. Suntem printre primele state în ceea ce privește depunerile de cereri. La cererea trei sunt vreo cinci state care au depus-o, din 27. În momentul în care a venit renegocierea PNRR s-a sistat orice depunere de cereri la Comisia Europeană. Mai avem un singur jalon întârziat în ceea ce privește reforma, pensiile speciale. Mai avem un jalon la educație și mai sunt restanțele de la energie. Cu adevărat acolo avem noroc că sunt din împrumuturi. Dar Sebastian Burduja a recuperat”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult