- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Concediul ar putea ajunge vechime în muncă. Un nou proiect aduce beneficii majore. Despre ce tip de liber este vorba

30 Jun, 08:53 • Constantin Cristina
S-a hotărât ca perioada de concediu medical de asigurări de sănătate să fie luat în calcul la vechimea în muncă. Iată despre ce concedii este vorba.
Concediul ar putea ajunge vechime în muncă. Un nou proiect aduce beneficii majore. Despre ce tip de liber este vorba

Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă și în serviciu, dar și în cele de specialitate, având în vedere drepturile omului, a informat profit.ro.

Așadar, românii sunt asigurați că perioadele aferente concediilor luate se adaugă la vechimea în muncă, însă nu orice concediu, este vorba, mai exact de concedii precum incapacitate temporară de muncă, maternitate, îngrijirea copilului bolnav sau pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice.

Citește și: Zile libere 2023. Când va fi următoarea minivacanță și cum își pot prelungi românii concediul de odihnă

Concediul ar putea ajunge vechime în muncă. Un nou proiect aduce beneficii majore. Despre ce tip de liber este vorba

Ideea acestui proiect a fost a senatorilor liberali Nicoleta Pauliuc și Nicolae Ciucă, care au remarcat că spre deosebire de alte concedii, acestea nu sunt puse la calcul la vechimea menționată.

În acest moment, se prevede ca perioada suspendării contractelor individuale de muncă nu constituie vechime în muncă. Cel care constituie vechime în muncă este concediul pentru creșterea copilului perioada concediului paternal, perioadele în care funcționarul public este desemnat să desfășoare activitătți în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor organisme sau instituții ale Uniunii Europene sau în alte organisme sau institutții de drept public internațional.

Prin Codul muncii, chiar și perioada concediului de îngrijitor, perioada de probă, perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională constituie vechime în muncă.

De asemenea, alte concedii, care nu presupun prestarea muncii și care mai prevăd vechimea în muncă sunt: perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă; perioada concediului de maternitate; perioada concediului paternal; perioada concediului de risc matemal; perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav; perioada concediului de îngrijitor acordat salariatului; perioada absenţei de la locul de muncă.

Concediu, vechime în muncă
Concediu, vechime în muncă

Constatăm că legiuitorul a extins conceptul de vechime în muncă/serviciu/specialitate/gradul profesional pentru anumite perioade care nu presupun prestarea muncii ce face obiectul contractului individual de muncă, în considerarea principiului solidarităţii. Aceasta în mod similar cu extinderea conceptului de stagiu de asigurare/cotizare în sistemele de asigurări sociale prin conceptul de perioade asimilate/necontributive.

Care nu presupun plata contribuţiilor sociale, în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de legislaţia de asigurări sociale. Cu toate acestea, legiuitorul a omis perioadele aferente concediilor medicale de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate”, subliniază autorii proiectului.

Prin urmare, în consecință, propunerea legislativă completează cadrul legal şi prevede că perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se au în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea. Aceste perioade sunt reprezentate de:

– concediul pentru incapacitate temporară de muncă;

– concediul pentru carantină/izolare;

– concediul pentru maternitate;

– concediul de risc matemal;

– concediul pentru îngrijirea copilului bolnav;

– concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.

„Prin prezenta propunere legislativă, foştii pacienţi – viitori supravieţuitori, femeile în stare de maternitate – viitoare mame şi îngrijitorii oamenilor în suferinţă, fie copii bolnavi fie pacienţi cu afecţiuni oncologice se vor afla în aceeaşi situaţie cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce priveşte drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forţei de muncă şi al salarizării”, mai arată inițiatorii.

Alte articole: Ce este anul sabatic şi cât de răspândită este practica în România. Ce spun specialiştii în piaţa muncii şi ce prevede legislaţie din ţara noastră cu privire la acest tip de concediu