- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce ar fi bine să ai un card de sănătate european și cum poți să-l obții?

22 Oct, 15:00 • Cornel Ghimeșan
Cetățenii din Uniunea Europeană care dețin un astfel de card de sănătate pot beneficia de servicii medicale decontate atunci când călătoresc în interiorul UE
De ce ar fi bine să ai un card de sănătate european și cum poți să-l obții?

Ministerul Sănătății

a introdus în 2007 cardul de sănătate european, care îi ajută pe români să beneficieze de servicii medicale decontate atunci când călătoresc în interiorul Uniunii Europene.

Cardul este eliberat în mod gratuit de către Casa Națională de Asigurări și este un document european în baza căruia cei care îl dețin au dreptul la servicii medicale în cadrul unei șederi temporare în cadrul unei țări UE, dar și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Alte aricole: ING Bank vine în sprijinul românilor. Oamenii vor primi sprijin financiar pentru a putea trece cu bine de iarnă

Cum obții un card de sănătate european?

De ce ar fi bine să ai un card de sănătate european și cum poți să-l obții?
De ce ar fi bine să ai un card de sănătate european și cum poți să-l obții?

Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislația fiecărui stat și nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare. Cardul de sănătate european poate fi deținut de orice persoană care are calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și face dovada achitarii la zi a contribuției.

Pe baza cardului, persoanele pot beneficia de servicii medicale pentru mai multe boli, inclusiv cronice, precum și pentru sarcină sau naștere. Pentru a obține cardul de sănătate european, salariații trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă o serie de documente care pot fi consultate pe site-ul Casei Naționale de Asigurări.

Citește și: Marcel Ciolacu mesaj dur către Olanda:„Nu suntem ţară nici de mâna a doua, nici de mâna a treia, suntem România, ţară membră NATO a Uniunii Europene. Vrem să fim respectaţi fără altfel de discuţii”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult