- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie oficială în Parlament! Cine sunt românii care rămân fără pensie specială începând de azi

26 Jun, 16:41 • Lupu Alexandra
Deputații și senatorii au adoptat eliminarea pensiilor speciale. Iată cine sunt românii care rămân fără pensie specială.
Decizie oficială în Parlament! Cine sunt românii care rămân fără pensie specială începând de azi

S-a aflat cine sunt românii care rămân fără pensie specială, începând de astăzi, 26 iunie! Deputații și senatorii au adoptat, cu 382 voturi „pentru” și 3 abțineri, eliminarea indemnizațiilor pentru parlamentari, informează hotnews.ro.

Cine sunt românii care rămân fără pensie specială

Senatorii și deputații au discutat în regim de urgență despre propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul parlamentarilor, în așa fel încât se elimină pensiile speciale pentru senatori și deputați. Ședința nu a fost deloc una liniștită. Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut scandal pe toată durata plenului, din încercarea de a opri dezbaterile.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Câți bani vor încasa românii la pensie peste 10 ani. Analiștii avertizează: șocul financiar va fi greu de suportat

„Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”, este ceea ce senatoarea Diana Șoșoacă a strigat în timpul ședinței.

Președintele de ședință nu s-a simțit împiedicat de eveniment și a supus la vot proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Proiectul de lege a fost votat cu 382 voturi „pentru” și 3 abțineri. Înainte de ședință, George Simion a afirmat că grupurile parlamentare AUR vor vota pentru eliminarea indemnizațiilor, argumentând că sunt neconstituționale.

„Grupurile parlamentare AUR vor vota eliminarea.

Murim mai bine în luptă cu glorie deplină decât să fim din nou sclavi.

Forma acestui proiect de lege depus de USR și preluat de PSD este una neconstituțională. Faceți un teatru ieftin demn de Caragiale”, a afirmat George Simion.

Pensie
Pensie

În momentul în care au început dezbaterile, Nicolae Ciucă, fostul premier al României, a afirmat că începerea reformei pensiilor speciale arată că oficialii din Guvern au determinare și voință. Liderul PNL a menționat că, în urma eliminării indemnizațiilor din această categorie, sistemul de pensii va avea la bază corectitudinea, și mai mult decât atât, fondurile din PNRR vor fi accesate mai ușor.

„Mesajul clar este ca începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine, arătăm că avem determinarea și voința necesare. Reforma pensiilor speciale ne-am asumat-o și in programul de guvernare. Acest lucru va aseza sistemul de pensii pe baze corecte, echitabil, cu reguli unitare aplicabile tuturor.

Un al motiv important este pentru a accesa fondurile din PNRR, Romania nu-si permite sa piarda aceste fonduri. Pozitia PNL e constantă și consecventă pe acest subiect. Votăm în favoarea acestui demers.

Pentru PNL nu paternitatea proiectului contează, ci care sunt efectele lui pentru credibilitatea Parlamentului, pentru sistemul de pensii și pentru societate în ansamblu. Mesajul profund al votului de azi e că vrem să așezăm societatea și institutiile statului pe valori unitare și comune”, a declarat Ciucă.

Anul trecut, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care elimina pensiile speciale, dar cu toate acestea, o decizie a Curții Constituționale a împiedicat punerea în vigoare a legii. Curtea Constituțională a atras atenția că legea care îi lasă pe parlamentari fără pensie specială este neconstituțională, și totodată, explica că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”. Judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională, astfel, pensiile specială au reintrat în plată în iunie 2022. În mai 2023, 843 de parlamentari beneficiau de această indemnizație, care au trecut prin cel puțin un mandat în Parlament.

Citește și despre: Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre supraimpozitarea cu 15% a pensiilor speciale care depășesc 4.900 de lei: ”Nicio pensie nu va depăși venitul de activitate”