- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

După 45 ani de dependență de gazele rusești, România are șanse să scape. Cu ce vor fi înlocuite resursele

30 Mar, 11:09 • Lupu Alexandra
România are șanse să nu mai depindă de gazele rusești, pentru prima oară de la 1978 încoace. Iată care sunt soluțiile identificate de reprezentanții statului.
După 45 ani de dependență de gazele rusești, România are șanse să scape. Cu ce vor fi înlocuite resursele

Anul 2023 aduce vești importante pentru România. Statul ar putea scăpa de dependența de gazele rusești, pentru prima oară după 45 ani, relatează wall-street.ro.

România devine independentă față de gazele rusești

Pentru prima oară de la 1978 încoace, România are șanse să scape de dependența de gazele rusești. Vestea este una importantă pentru statul român, având în vedere că necesarul de resurse nu a fost acoperit până la 1 aprilie, fără importurile rusești. Contractul din Azerbaidjan intră în vigoare de la începutul lui aprilie 2023.

Virgil Popescu a declarat că România a reușit să realizeze economii voluntare de gaze de până la 21.2%. Mai mult decât atât, ministrul Energiei a precizat că rezultatele au fost obținute prin intermediul implementării regulamentului actual.

„În contextul implementării regulamentului actual, în perioada august 2022-ianuarie 2023 România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE, de 19%”, afirmă Virgil Popescu.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Germania, țara cu peste 1 milion de români, riscă să rămână fără gaze. „A fi prea încrezător pentru iarna viitoare este riscant”

În România, consumul maxim este de 13 miliarde de metri cubi de gaz pe fiecare an. O reducere de 21% înseamnă că cifra a fost redusă la 10 miliarde. Cu toate acestea, nu există date oficiale care să ne arate care este cantitatea acoperită de importurile de gaze rusești. Estimarea este undeva între 20 și 30 procente din necesarul statului român, așa cum relatează sursa citată. În general, resursele se cumpără prin diferiți intermediari, precum Imex Oil și WIEE.

Vârful de 3.7 miliarde de metri cubi a fost atins în 2021. În ultimul an, cifrele au variat între 1.46 și 1.64. Pe lângă reducerea consumului, mai există și alți factori care vin în sprijinul statului român: nivelul bun de înmagazinare în depozite și creșterea producției interne.

România devine independentă față de gazele rusești
România devine independentă față de gazele rusești

Practic, Black Sea Oil & Gas va aduce jumătate de miliard de metri cubi de gaze naturale în plus față de anul trecut. De asemenea, Romgaz ar trebui să aibă în producție 6 sonde noi la Snagov, care vor mai adăuga 0.6 la cantitatea totală. Așadar, vom avea în plus 150 milioane de metri cubi în 2023.

Ieșirea din sezonul rece are loc cu un nivel bun de înmagazinare. Acesta a atins procentul de 40%, în condițiile în care până și cel de 20% ar fi fost mai mult decât satisfăcător. Astfel, pentru prima oară în 45 ani, România ar putea scăpa de dependența de gazele rusești. Din 1978 și până acum, statul român nu și-a putut acoperi consumul fără importurile din URSS, iar ulterior, din Rusia.

România nu ar fi putut să importe gaze din alte state, până la deschiderea conductei între Grecia și Bulgaria. Interconectorul a fost inaugurat în toamna anului 2022 și i-a oferit României posibilitatea de a se lega la TAP, concret, la gazoductul care aduce în Europa resursele din Azerbaidjan. Astfel, statul român a avut o alternativă, având în vedere că nici prin LNG nu s-a putut face import, din cauza lipsei unui terminal, deși au existat mai multe discuții în acest sens.

Citește și: Start la exploatarea gazelor din Marea Neagră! Este oficial! Petrom a semnat cu Transgaz