- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Rudele pot avea acces la datele medicale ale unui pacient care a decedat

01 Mar, 22:57 • Gorgorin iulia
Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede ca rudele să aibă acces la datele medicale ale unui pacient care a decedat, în situaţia în care acesta nu şi-a exprimat în timpul vieţii o dorinţă contrară şi consemnată în scris.
Este oficial! Rudele pot avea acces la datele medicale ale unui pacient care a decedat

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă completează articolul 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003. Potrivit comunicatului de presă, în cazul decesului unui pacient, toate informațiile medicale ce îl vizează, vor fi furnizate rudelor. Așadar, legea va permite aparținătorilor, moștenitorilor sau rudelor, să aibă acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia.

Citiți și: Medicii din România sunt cercetați. Dispozitivele medicale de la decedați erau montate pacienților. Unde au loc perchezițiile

Rudele vor avea acces la datele medicale ale unui pacient după decesul acestuia

pacient
pacient

Regulile actuale, stabilite de legea menționată mai sus, prevăd că datele medicale ale unui pacient, respectiv toate informațiile privind starea acestuia, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia, conform avocatnet.ro

„Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidențiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconștiență și fără aparținători, iar evoluția patologică a dus la decesul acestuia.

Datele privind diagnosticul, medicația, investigațiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unității sanitare.Prin acest act normativ aprobat, autoritățile sanitare completează cadrul legal privind dreptul pacientului, în sensul creării posibilității aparținătorilor/moștenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situația în care defunctul nu și-a exprimat, în timpul vieții, o dorință contrară și consemnată în scris, în acest sens.

În prezent, toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale, chiar şi după decesul acestuia. Accesul la aceste informații se face doar în situația în care pacientul și-a dat consimțământul explicit de a se comunica datele sale medicale”, au transmis reprezentanții din Guvern.

Ordinea în care vor avea rudele acces la dosarul medical al unui pacient după moartea acestuia va fi următoarea:

  • soțul supraviețuitor;
  • descendenții – copii, nepoți etc.;
  • ascendenții – părinți, bunici etc.;
  • colateralii până la gradul IV (inclusiv) – frații sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătușa și nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.

Citiți și: Adevăratul motiv pentru care pacienții ajung în spitalele din domeniul privat. Vasile Cepoi: „Spitale în care competențele corpului medical depășeșc competențele unității sanitare”