- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fostă badantă româncă, despre viața în România, după ce a lucrat timp de 18 ani în Italia: „Am fost obișnuite cu o viață fără grija facturilor. Acasă este cu totul altceva”

05 Mar, 19:07 • Bocioacă Bianca
O fostă badantă româncă care a lucrat în Italia a decis să se întoarcă în România după 18 ani. Femeia a povestit cum fost trecerea de la obiceiurile deprinse în străinătate, la cele de acasă, după un timp îndelungat.
Fostă badantă româncă, despre viața în România, după ce a lucrat timp de 18 ani în Italia: „Am fost obișnuite cu o viață fără grija facturilor. Acasă este cu totul altceva”

Posibilitatea de a lucra în Italia a reprezentat pentru multe femei din România o vestă de salvare, o sursă de venit la care în țară nici măcar nu visau să o aibă. După ce marile fabrici ale României și-au închis definitiv porțile, cu o economie în declin și o rată a șomajului în creștere, milioane de romînce au plecat la muncă, în străinătate, pentru a-și întreține familiile rămase în țară.

Citește și: Cum a reușit o damă de companie româncă să le dea bătăi de cap autorităților din Italia. I-au fost confiscate bunuri de 3,4 milioane de euro, după ce nu a declarat veniturile provenite din afacerea de familie

În Italia, o țară cu populație în scădere și care îmbătrânește rapid, majoritatea au găsit de lucru ca badante.

Cu banii obținuți și-au plătit datoriile, și-au trimis copiii la facultate, au construit case, au trimis lunar bani acasă pentru nevoile celor rămași aici. După ani grei de muncă departe de cei dragi, multe au ajuns la vârsta pensionării și se întorc în România pentru a se bucura de odihna pentru care au trudit o viață întreagă.

Fostă badantă româncă, despre viața în Italia

„Toate la timpul lor…”,

așa și-a intitulat postarea publicată într-un grup Hubertine Butoi,  o fostă îngrijitoare româncă revenită în țară după mulți ani de muncă în Italia, potrivit rotalianul.com.

Hubertine a povestit că a lucrat pentru italieni ca îngrijitoare fixă, adică a locuit la domiciliul persoanelor asistate, timp de 18 ani, iar acum primește pensie atât pentru anii lucrați în Italia, cât și pentru cei din România. S-a întors la Isaccea, Tulcea.

„A venit timpul să mă așez la casa mea… Mi-am dorit acest lucru din toată inima! Motive sunt multe, dar despre ele voi vorbi pe viitor. Vreau doar să urez succes tuturor celor care sunt încă pe baricadele acestei meserii. Numai pentru cele ce își pregătesc calea de întoarcere au sens cuvintele mele… Casa noastră este templul nostru și, pentru aceasta, retragerea trebuie pregătită în cele mai mici detalii…”, este de părere Hubertine.

„În primul rând partea economică este importantă… De ce?? Pentru că am fost obișnuite cu o viață fără grija facturilor, a mâncării, a zilei de mâine, în general… Pe când acasă este cu totul altceva. Acasă nimic nu se aruncă, mă refer la mâncare și banii sunt bine organizați.
Nu, viața în Romania nu e scumpă, ci doar trebuie să ai grijă de tine și implicit de cum alegi să trăiești. Sunt multe lucruri la care va trebui să renunți, dar ele nu se compară cu bucuria și plăcerea de a fi acasă la tine. Frumusețile locului tău sunt mai presus decât grijile…”, a mai precizat Hubertine.

Citește și: Prețurile pentru un city break în Italia în 2024. Topul orașelor preferate de români

Femeia le-a oferit și câteva sfaturi româncelor care se gândesc că nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

„Dragele mele, voi care aveți gândul departe de a vă întoarce, vă doresc sănătate și putere de muncă dar să știți că nicăieri nu este ca acasă…

Celor care însă își pregătesc întoarcerea le doresc să aibă un dram de înțelepciune și să își pună un bănuț la ciorap că acasă sunt multe de făcut!

Eu simt că am început un nou capitol al vieții mele. Adio, Italia… Te-am iubit și încă te iubesc, dar locul meu nu e la tine, ci acolo unde este casa mea!”, a spus ea.