- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozite 2024. Ministrul Muncii explică în ce condiții vor crește taxele. „Trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale astfel încât sistemul să fie sustenabil”

23 Nov, 09:11 • Bumbeneci Diana
Simona Bucura Oprescu explică ce se va întâmpla cu impozitele în 2024. Vor fi situații în care se vor raporta majorări, după cum prevede articolul 84 din legea pensiilor, parte a proiectului legislativ care a creat îngrijorări în rândul românilor.
Impozite 2024. Ministrul Muncii explică în ce condiții vor crește taxele. „Trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale astfel încât sistemul să fie sustenabil”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a oferit noi detalii cu privire la controversatul articol 84 din legea pensiilor și cu privire la impozitele pe care le vor avea românii de plătit începând cu anul următor. Conform ministrului, prevederile conform cărora pot fi aplicate ”măsuri corective” pentru atenuarea impactului fiscal al acordării pensiilor fac referire, de fapt, o o posibilă decizie a unui Guvern de a majora pensiile ”ad hoc”. Dacă se va întâmpla acest lucru este necesar să se țină cont de principiul sustenabilității sistemului public de pensii. Simona Bucura Oprescu susţine că ”pensionarii din România nu au motive de panică şi că sunt doar mecanisme care sunt garanţii în plus cu privire la sustenabilitatea legii şi la protejarea intereselor dânşilor”.

Ce se va întâmpla cu impozitele în 2024

Tot pe marginea acestui subiect, Simona Bucura Oprescu face clarificări cu privire la Articolul 84, alineatul 7, din recent votata lege a pensiilor publice, care prevede că procentul de majorare a pensiilor nu poate fi mai mare decât procentul de creştere al veniturilor din contribuţiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent. După părerea oficialului de la Ministerul Muncii, acest articol trebuie corelat cu alte prevederi din actul normativ.

„Este un articol care, din păcate, nu a fost corelat şi înţeles cu alte articole, este un articol care se referă la creşterile ad hoc, cu alte cuvine, dacă un guvern ulterior ar avea intenţia să crească pensiile fără să asigure sustenabilitatea, pentru majorări ad hoc, doar pentru majorări ad hoc, în cazul acesta trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale astfel încât sistemul să fie sustenabil”, a declarat Simona Bucura Oprescu, miercuri seară, la Euronews România.

Consiliul Fiscal trebuie să realizeze permanent un raport amănunțit

Ministrul Muncii a făcut clarificări şi în ceea ce priveşte alineatul care prevede că este nevoie de un raport al Consiliului Fiscal cu privire la respectarea regulilor privind majorările de pensii.

„Este tot o chestiune pe care a cerut-o Comisia Europeană şi nu a făcut rău că a cerut-o, astfel încât să avem un organism care, odată la trei ani, întocmeşte un raport tocmai pentru a fi sigur că este asigurată sustenabilitatea sistemului public de pensii”, a spus Bucura Oprescu.

Ea a explicat şi sintagma ”măsuri corective” de compensare a impactului fiscal din respectivul articol de lege, arătând că ”măsurile corective leagă majorările pensiilor de ceea ce avem ca sustenabilitate prin contribuţiile la BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat – n.r.)”.

Poți citi azi și: „Legea austerității” aduce grevă la CFR. De luni, 27 decembrie, românii își pot lua ADIO de la circulația cu o treime din trenurile din România

Simona Bucura-Oprescu, despre impozit
Simona Bucura-Oprescu, despre impozit

„Dar veţi vedea, dacă veţi citi corelat toate acestea, că România, temerea pensionarilor, fiindcă multe dintre aceste prevederi au fost interpretate, cumva, într-o notă proprie de cei care le-au interpretat, dar îi asigur pe toţi pensionarii din România că nu au motive de panică şi că sunt doar mecanisme care sunt garanţii în plus cu privire la sustenabilitatea legii şi la protejarea intereselor dânşilor. Măsuri corective în cazul în care s-ar lua măsuri ad hoc sau în cazul în care nu s-ar asigura sustenabilitatea respectând parametrii pe care îi avem în lege”, a explicat ministrul Muncii.

Cât despre prevederea din lege care reliefează faptul că, dacă se depăşesc cheltuielile cu pensiile publice comparativ cu referinţa stabilită de experţi independenţi, Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, Simona Bucura Oprescu a afirmat: ”Pe parametrii pe care îi avem în lege, probabilitatea să se întâmple treaba aceasta este foarte scăzută, prin urmare interpretarea pe care o avem pentru toate articolele pe care le-aţi exprimat mai devreme ţine fix de sustenabilitate şi îi asigur pe români că nu au absolut niciun motiv de îngrijorare”.

Întrebată dacă vor apărea creșteri ale contribuțiilor la asigurările sociale dacă bugetul de pensii nu va fi de ajuns, Bucura Oprescu a răspuns: ”Drobul de sare lăsaţi-l pentru alţii; perspectiva aceasta, din punctul meu de vedere, este o perspectivă la care, în acest moment, nu are rost să ne raportăm”.

„Vă garantez că nu există nicio problemă de sustenabilitate cu sistemul public de pensii din România”, a susţinut ministrul.

Bucura Oprescu a precizat că în următorii cinci ani nu se vor putea face modificări cu privire la recent adoptata lege a pensiilor, care va merge pentru promulgare la preşedinte.

Vezi și: Meteo 23 – 26 noiembrie. ANM anunță ninsori, ploi și intensificări ale vântului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult