- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai mulți bani de la Guvern! Cine sunt românii care vor beneficia de stimulentele de inserție

15 Aug, 20:28 • Constantin Cristina
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat cine sunt românii care vor primi stimulentele de inserție și ce trebuie să facă pentru a beneficia de acest ajutor. Iată detaliile anunțate de agenție.
Mai mulți bani de la Guvern! Cine sunt românii care vor beneficia de stimulentele de inserție

Stimulentele de inserție pentru creșterea copilului plătite de stat în luna iunie 2023 au însumat un total de 67,1 milioane de lei. Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a anunțat cine sunt românii care vor putea beneficia în continuare, a informat capital.ro.

Citește și: Fără precedent! Bugetarii care rămân fără voucherele de vacanță și indemnizațiile pentru hrană. Planul Guvernului Ciolacu pentru a reduce cheltuielile

Mai mulți bani de la Guvern! Cine sunt românii care vor beneficia de stimulentele de inserție

Așadar, ANPIS raportează că în luna iunie, erau înregistrați 86.222 de beneficiari ai stimulentului de inserție pentru creșterea copilului, fiind acordată o sumă medie de 778,32 lei de persoană.

Cei mai mulți beneficiari au fost în Bucureşti (12.180) şi din judeţele Cluj (4.200) Timiş (4.072) şi Iaşi (3.740). Cea mai mare valoare a sumei medii plătite în luna iunie a fost înregistrată în Botoşani (925,29 lei), pe când cea mai mică în Bucureşti: 692,77 lei.

Stimulentul de inserție se acordă potrivit OUG nr. 111/2010 referitor la concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Cei care pot beneficia de aceste indemnizații sunt persoanele care îndeplinesc condițiile de acordare a indemnizației de creștere a copilului.

stimulent de inserție
stimulent de inserție

Iată ce condiții trebuie respectate:

  • trebuie să fi realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor,
  • venituri din activităţi independente,
  • venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit,
  • ori s-au aflat în perioade asimilate, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

De asemenea, persoanele pot beneficia și de concediul pentru creșterea copilului, având următoarele cerințe de respectat:

  • obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție, astfel: în cuantum de 1.500 lei, în cazul în care obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Suma de 1.500 de lei se va primi până când copilul va împlini vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, dacă copilul are dizabilități.

Potrivit OUG nr. 111/2010, persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copiilor şi obțin venituri supuse impozitului beneficiază de stimulentul de inserție în cuantum de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Alte articole: Țara cu peste 1 milion de români care taie indemnizațiile pentru creșterea copilului. Părinții își iau adio de la acești bani