- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mulți români întâmpină dificultăți în schimbarea furnizorului de energie electrică. Consiliul Concurenţei analizează dacă le-a fost blocată mutarea la companii precum Hidroelectrica

06 Nov, 15:12 • Fundeanu Madalina
Mulți români au semnalat probleme când au vrut să își schimbe furnizorul de energie electrică. Consiliul Concurenţei analizează presupuse obstacole pe care unii operatori le-ar putea pune în calea mutării consumatorilor la furnizori mai atractivi.
Mulți români întâmpină dificultăți în schimbarea furnizorului de energie electrică. Consiliul Concurenţei analizează dacă le-a fost blocată mutarea la companii precum Hidroelectrica

Consiliul Concurenţei analizează presupuse obstacole pe care unii operatori din energie le-ar pune în calea mutării consumatorilor la furnizori mai atractivi, cum este Hidroelectrica, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit Economedia.

Problemele pe care le au clienții care au vrut să schimbe furnizorul de energie electrică

„La energie au fost multe investigaţii care s-au încheiat fie cu sancţiuni pe zona de gaze, fie cu impunerea de măsuri, de schimbat comportament pe zona de electricitate. Acum ne uităm din nou la presupuse obstacole pe care operatori din energie le-ar pune în calea mutării consumatorilor spre furnizori mai atractivi deci, în esenţă, blocarea migraţiei consumatorilor de la furnizorii distribuitorii tradiţionali spre furnizori noi, cum e Hidroelectrica”, a menţionat Chiriţoiu.

Întrebat despre controalele la mai multe firme din grupul Enel, pe partea de distribuţie, el a menţionat că, din acest punct de vedere, acestea tocmai s-au încheiat.

„Pe energie, tocmai am terminat. Am convenit o serie de schimbări cu Electrica şi cu CEZ, deci pe partea de furnizare de electricitate. La ce ne uităm la Enel? Sunt tot suspiciuni similare, de blocare a mutării clienţilor de la compania tradiţională, deci o companie mare, în speţă Enel, spre companii nou apărute în piaţă, cum este Hidroelectrica.

În esenţă, la asta ne uităm, dacă în mod intenţionat se obstrucţionează mutarea clienţilor de la furnizorul Enel spre alţii, în special spre Hidroelectrica. Pentru Hidroelectrica există o cerere mare a clienţilor să se mute”, a punctat Chiriţoiu.

energie electrică
energie electrică

Te-ar putea interesa și: Ministerul Energiei creează Consiliul Onorific! Cine sunt membrii și cum vor arăta strategiile următoare!

Raportul privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023 a fost lansat, luni, într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

Ce presupune schimbarea furnizorului de electricitate

Potrivit vreaulanova.ro, odată dată cu liberalizarea pieței de electricitate, atât consumatorii casnici, cât și cei non-casnici, au libertatea de a alege și pot face schimbarea furnizorului oricând, cu respectarea termenilor contractuali. Ca urmare a concurenței între furnizori, apare o variație a prețurilor, mulți furnizori alegând să atragă noi clienți prin scăderea acestora și reducerea facturilor.

Pentru a găsi un furnizor de electricitate mai ieftin, clienții pot utiliza un serviciu de comparare a acesteia. Acest tip de serviciu compară prețurile diferiților furnizori și oferă informații despre cele mai ecologice tarife.

Clienții care doresc să schimbe furnizorul de energie electrică vor trebui să furnizeze factura de energie curentă, astfel încât noul furnizor să poată calcula cât va percepe pentru aceeași cantitate.

Vezi și: Ghid realizat de România Eficientă. Cum poți reduce consumul de energie într-o locuință?