- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Operatorul de salubritate Romprest a pus poprire pe banii făcuți de toate piețele și de alte active imobiliare din Sectorul 1. Sume imense de 89 de milioane lei de recuperat și penalități pentru facturi neplătite din 2019!

13 Nov, 17:18 • Fundeanu Madalina
Romprest a pus poprire pe banii făcuți de toate piețele și de alte active imobiliare din Sectorul 1. Operatorul de salubritate are de recuperat 89 de milioane lei și penalități pentru facturi neplătite încă din 2019.
Operatorul de salubritate Romprest a pus poprire pe banii făcuți de toate piețele și de alte active imobiliare din Sectorul 1. Sume imense de 89 de milioane lei de recuperat și penalități pentru facturi neplătite din 2019!

Autorul unui material realizat de Economedia cumpără produse alimentare din Piața Matache, de mai mulți ani. Astfel, a ajuns să se știe personal cu cei care lucrează în această piață. Întâmplător, acesta a aflat că un astfel de antreprenor ce face comerț prin intermediul unui chioșc virează, lună de lună, chiria aferentă desfășurării activității în spațiul închiriat nu către Administrația Pieței Matache, ci către un executor judecătoresc pe nume George Niculae, care colectează chiriile din piață în numele operatorului de salubritate Romprest.

Romprest a pus poprire pe banii făcuți de toate piețele și de alte active imobiliare din Sectorul 1

Astfel, s-a aflat că toți cei care închiriază spații în piață plătesc chiria către executor, iar acest lucru se extinde la toate piețele din sector. Nu acționează un singur executor, ci mai mulți. Primăria Sectorului 1 a transmis ulterior că fenomenul este marginal și sumele în discuție sunt mici, dar și că există contestați la executare care se află în faza apelului, transmit cei de la Economedia.

Sursele au întrebat Romprest despre această situație, iar avocatul firmei, Iancu Toader, a confirmat că firma pe care o reprezintă execută veniturile Primăriei Sectorului 1 generate de toate piețele. Și nu doar piețele, ci și alte active generatoare de venit ale Primăriei pe care executorii le-au putut găsi.

Speța este din 2020, când între PS1 și Romprest au apărut conflicte legate de nivelul plăților aferente contractului de salubritate multianual pe care operatorul de salubritate îl are cu PS1. Primăria condusă de Clotilde Armand a apreciat că ridicarea gunoiului costă prea mult, a sistat temporar contractul, Romprest a oprit temporar ridicarea gunoiului, apoi Primăria a decis ajustarea financiară a contractului. În cele din urmă, Romprest a acționat-o în judecată și a câștigat.

Romprest
Romprest

Citește și: Vești noi pentru șoferi! RAR introduce sistemul de programări pentru redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul şi înlocuirea Cărţii de Identitate a vehiculului

Sunt 89 de milioane lei, fără penalități, pe care le pretinde acum Romprest și în contul cărora, prin decizie judecătorească, a poprit mai multe venituri ale PS1.

„Noi am câștigat toate procesele. PS1 nu a câștigat nici măcar jumătate de proces. Am obținut executarea silită a Primăriei, dar Primarul Clotilde Armand nu a vrut să pună sumele necesare în contul de executări, așa cum spune legea. Așa că ne-am îndreptat către terți popriți, piețele, spațiile comerciale ale Primăriei care generează chirii, apartamente ale Primăriei. Dar nu încasăm prea mult de aici, cu țârâita, la nivelul sutelor de mii lunar, noi suntem o firmă mare, avem salarii de dat, avem utilaje, avem taxe, noi vrem toți banii odată.

Dar dacă primarul nu vrea să plătească… Avem bani de recuperat încă din perioada precedentului primar (Bogdan Tudorache – n.r.), din 2019”, spune Toader. Potrivit acestuia, Romprest ar putea chiar să meargă până acolo încât să descindă cu executorul la sediul din Banu Manta 9 și să rechiziționeze mașinile, birourile angajaților, telefoanele, pentru că. „N-am vrea să mergem până acolo, să facem bâlci. Vrem banii noștri, recunoscuți ca atare prin decizii judecătorești. Dar primarul Armand nu vrea să plătească, face contestații, face orice ca să nu(plătească – n.r.)”, mai spune Toader.

Pe site-ul firmei, Romprest publică situația la zi a cuantumului facturilor restante de plătit ale PS1, cu tot cu penalități. Aflăm astfel că, în fiecare zi, se adună câte 50.000 de lei , doar penalități și că sunt peste 1.100 de zile de întârziere la plata facturilor din 2020.

Sursele au întrebat-o pe primarul Clotilde Armand despre această situație. Primarul a spus că „este posibil” ca așa să stea lucrurile, ca activele generatoare de venituri ale PS1 să fie sub poprire.

„Da, se poate… Se poate să fie așa. Poate că încă nu am apucat să schimbăm banca…”, a precizat Armand.

Rugată să revină cu precizări mai clare privind situația popririlor Romprest asupra activelor PS1, Armand a spus că o va face, dar, până în prezent, nu a venit cu informațiile promise. Întrebările i-au fost trimise atât pe WhatsApp, cât și pe SMS.

Pentru a afla mai multe de situația de la PS1, sursele Economedia l-au contactat pe viceprimarul Ramona Porumb, de la PNL. Aceasta a confirmat că aceasta este situația la nivelul sectorului, cu Romprest care încasează chiriile de la piețe în urma sentinței judecătorești de executare silită.

„Așa este, piețele din sector dau veniturile la Romprest, cel puțin aceasta era situația de acum câteva luni, când primeam mereu înștiințări de la executor, că se îndreaptă împotriva veniturilor de la piețe. Sincer să va spun, nu știu exact care este acum situația, dar și pentru că există în Primărie o anumită, cenzură, să zic așa, pe acest subiect. Aici am ajuns, în această situație, din pricină că doamna primar a pierdut toate aceste procese”, spune Porumb, pentru Economedia.ro.

Întrebată fiind cum se descurcă primăria, cu toate aceste popriri asupra ei, viceprimarul explică că se bazează pe veniturile de la Direcția Generală Taxe și Impozite și alocările de la bugetul de stat, care se fac în conturi separate și care nu sunt, potrivit legii, supuse popririi. „Cel puțin deocamdată, cine știe cum va mai fi cu acest primar”, a mai adăugat Porumb.

Punctul de vedere al Primăriei Sectorului 1:

„În procesele pe care le avem cu compania Romprest, prin adresele de înființare a popririi emise de organele de executare, s-a dispus înființarea popririi la unii terți debitori ai Sectorului 1.

Măsura a fost posibilă după încetarea suspendării executării silite dispuse de instanța de executare. În prezent, contestațiile la executare se află în faza apelului. Unii terți debitori ai Sectorului 1 au primit înștiințări de poprire. De exemplu, în piețe sunt doar cei cu spații mari, care nu au doar tarabe.

E un fenomen marginal, sumele în discuție sunt mici, maxim 12.000 lei, cele mai multe în jur de 2000. Nu putem vorbi de rambursarea nici măcar a unei facturi Romprest care se ridică la peste 4 milioane RON”, a transmis Primăria de sector, potrivit sursei citate.

Vezi și: Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun, timp de 5 ani. Cine va beneficia de aceste tichete