- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PENSII 2024. Cum se face recalcularea pensiilor. Pensionarii care vor avea cel mai mult de câștigat

10 Nov, 13:41 • Bocioacă Bianca
Reformele sistemului de pensii din România. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a oferit detalii despre acest porces care va avea loc anul viitor.
PENSII 2024. Cum se face recalcularea pensiilor. Pensionarii care vor avea cel mai mult de câștigat

Daniel Baciu, directorul CNPP, a vorbit despre schimbările cruciale ce vor influența sistemul de pensii din românia. Anul 2024 va fi marcat de două creșteri semnificative ale pensiilor, un subiect de interes pentru circa 5 milioane de pensionari aflați în sisremul public.

Prima majorare, care este programată pentru 1 ianuarie 2024, presupune o creștere de 13,8% a valorii punctului de pensie, ajungând la 2.032 de lei. Acesta este un model inspirat din practica elvețiană, combinând rata inflației cu jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut pe economie.

Citește și: Nemulțumirile PNL au stârnit reacții din partea Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu: „Aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie.”

Ajustări importante în sistemul de pensii

Daniel Baciu spune că de această ajustare va beneficia întreaga masă a pensionarilor. Potrivit șefului Casei de Pensii, se disting clar diferențele semnificative de venituri între pensionari, ce vor fi nivelate oarecum de noua formula de calcul. A fost oferit exemplul unui bărbat cu un stagiu de cotizare contributiv considerabil, care, datorită noilor prevederi, va experimenta o creștere de 51,17% a pensiei.

Acest salt se datorează introducerii punctelor de stabilitate – bonusuri pentru cei ce aleg să contribuie mai mult la sistemul de pensii. Baciu argumentează că noile puncte bonus au rolul de a încuraja o viață activă îndelungată și un angajament față de sistemul de pensii.

Românii ar putea primi până la un punct suplimentar pentru fiecare an ce depășește pragul de 35 de ani de vechime, ceea ce duce la majorări considerabile.

Citește și: Majorare de 112% la pensii pentru o categorie de români. Daniel Baciu, CNPP: „Stagiul de cotizare contează foarte mult”

Șeful CNPP a prezentat, de asemenea, un exemplu relevant pentru a ilustra efectele reconfigurării sistemului: o femeie, tehnolog utilaje, cu un istoric de contribuție solid, va beneficia de o majorare a pensiei ce va rezulta într-un număr de puncte realizate de 30,89 după aplicarea noii legislații. Acesta este un salt pozitiv de la 27,83 puncte, evidențiind impactul direct al noii legi asupra veniturilor pensionarilor, scrie monden.ro.