- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de lege. Mai mulți bani pentru mamele din România. La ce sumă ajunge indemnizaţia minimă de creştere a copilului

18 Jun, 13:52 • Lupu Alexandra
Se schimbă modul de calcul al indemnizației pentru mame. Ce valoarea va avea indemnizația minimă.
Proiect de lege. Mai mulți bani pentru mamele din România. La ce sumă ajunge indemnizaţia minimă de creştere a copilului

Deputatul de Alba, Alin Ignat, a transmis vineri, 16 iunie, că proiectul de lege care are în vedere creșterea cuantumului indemnizației de creștere a copilului pentru mame a trecut de Camera Deputaților. Potrivit propunerii, ajutorul de stat nu poate fi mai mic de 60% din salariul minim brut pe țară, informează stiripesurse.ro.

Cât va fi indemnizația minimă de creștere a copilului

Alin Ignat a confirmat că proiectul care mărește indemnizația de creștere a copilului, de care beneficiază mamele, a trecut de Camera Deputaților. Potrivit propunerii, ajutorul de stat nu poate fi mai mic de 60% decât salariul minim brut pe țară. De asemenea, indemnizația nu poate depași valoarea maximă de 12.000 de lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Citește și: Tribunalul Bucureşti respinge cererea unei mame de a fi declarată ilegală greva din educație. Femeia este obligată acum să plătească cheltuielile de judecată

Alin Ignat a declarat că, dacă vorbim despre indemnizația minimă de creștere a copilului, ea se calculează prin înmulțirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referință. Deputatul de Alba relatează că ajutorul de stat trebuie raportat unui indicator care are o evoluție de la un an la altul, mai exact, salariul minim pe economie. Metoda propusă se referă la aplicarea unui procent de 60%.

Indemnizația de creștere a copilului
Indemnizația de creștere a copilului

Dacă se ia în considerare salariul minim actual, de 3.000 de lei, indemnizația minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, față de 1.495, atât cât valorează acum indemnizația de creștere a copilului. Totodată, în momentul actual, ajutorul de stat nu poate fi mai mare de 8.500 de lei.

„Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. (…) Am considerat că trebuie totuşi să raportăm această indemnizație minimă la un indicator care are o evoluție de la an la an și anume salariul minim.

Şi atunci propunem o metodă de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% din salariul minim pe economie. Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim actual, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de 1.495 de lei”, a spus deputatul de Alba, Alin Ignat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veste bună pentru mame de 8 Martie. Indemnizaţia de creştere a copilului se majorează la cel puţin 1800 de lei/lună