- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR, 30 ianuarie 2024. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele în lei

30 Jan, 11:14 • Fundeanu Madalina
Banca Națională a României anunță care este indicele ROBOR pe 30 ianuarie. Iată ce se întâmplă cu creditele românilor în a doua zi a săptămânii.
ROBOR, 30 ianuarie 2024. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele în lei

Banca Națională a României (BNR) anunță că astăzi, 30 ianuarie 2024, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,11%, de la 6,13%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,14%, de la 6,16%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Te-ar putea interesa și: Reacția PSD în urma propunerii liberalilor cu privire la neimpozitarea pensiilor până în 3.000 de lei: „Să ne spună cineva, cine a introdus impozitarea pe pensii…”

ROBOR
ROBOr

Ce este ROBOR?

În 2010 a fost introdus, pentru creditele în lei, indicele ROBOR. Până atunci, era la latitudinea băncii cum modifică dobânda din contract, în funcție de propriile costuri. Acest indice reprezintă dobânda zilnică la care sunt dispuse să se împrumute între ele 10 bănci din România (pe diferite scadențe: pe o zi/săptămână/lună, 3/6/12 luni), conform BRD.

Se calculează ca medie aritmetică a cotațiilor de dobândă ale acestor bănci pe fiecare scadență, după ce s-au exclus extremele (cea mai mare și cea mai mică dobândă cotată).

Ce este IRCC?

IRCC este, de asemenea, o medie aritmetică de dobânzi zilnice, însă calculată pe un întreg trimestru. La IRCC vorbim de dobânda cu care se împrumută efectiv băncile între ele (nu doar de dobânda pe care și-o oferă băncile, cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic indiferent dacă se fac sau nu tranzacții la aceste cotații), dobânzi care mai sunt și ponderate cu volumul tranzacțiilor pe fiecare scadență (ca să aibă greutate mai mare dobânzile la care s-au făcut cele mai multe tranzacții).

Așadar, IRCC este o medie a dobânzilor zilnice cu care s-au împrumutat efectiv băncile într-un trimestru, iar rezultatul este apoi aplicat la creditele consumatorilor pentru întreg trimestrul următor.

Vezi mai multe știri: Preț carburanți marți, 30 ianuarie. Vești proaste pentru șoferi! Benzina și motorina s-au scumpit din nou