- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au dat verdictul. Ce se întâmplă cu industria alimentară după noile măsuri fiscale. „Vom fi nevoiţi să creştem preţurile”

03 Aug, 11:49 • Lupu Alexandra
Antreprenorii trag un semnal de alarmă. Industria alimentară este pusă în pericol de noile măsuri fiscale. Prețurile vor crește.
Românii au dat verdictul. Ce se întâmplă cu industria alimentară după noile măsuri fiscale. „Vom fi nevoiţi să creştem preţurile”

Industria alimentară și agricultura sunt două sectoare cheie ale economiei din România, care generează anual afaceri de peste 12 miliarde de euro, dar care se află în pericol din cauza noilor măsuri fiscale pregătite de Guvern. Concret, cele două sectoare ar putea reveni la plata contribuțiilor la sănătate (CASS), informează zf.ro.

Ce s-ar putea întâmpla cu industria alimentară

Antreprenorii din industria alimentară trag un semnal de alarmă. Sectorul este vizat de măsurile fiscale propuse de Guvern. Concret, angajații din industrie ar putea fi obligați să se întoarcă la plata contribuțiilor de sănătate (CASS). Antreprenorii sunt îngrijorați. Vasile Lucuț, antreprenorul care deține Unicarm, cel mai mare angajator din industria alimentară, spune că eliminarea facilităților fiscale duce la probleme grave pentru sector. El punctează că salariile au crescut cu 1.000 de lei după implementarea facilităților fiscale.

Citește și despre următorul subiect: Măsurile fiscale trezesc revolta românilor! Chef Adrian Hădean critică Guvernul Ciolacu pentru noile decizii „O să sfârșim cu toții”

„Dacă se elimină această facilitate (exceptarea de la plata CASS – n. red.) este foarte grav. Noi am mărit odată cu aceste facilităţi salariile cu circa 1.000 de lei.

Iar dacă vom rămâne fără facilităţi vom fi nevoiţi să închidem mai multe secţii”, spune Vasile Lucuţ.

Industria alimentară
Industria alimentară

La rândul lui, Mircea Todoran, cofondatorul companiei Mirdatod, unul dintre cei mai importanți producători români de lactate, afirmă că nu a făcut încă calcule pentru a constata care este impactul măsurilor fiscale asupra sectorului. Cu toate acestea, românul afirmă că va fi nevoit să crească prețurile.

„Vom fi nevoiţi să creştem preţurile, nu avem altceva ce să facem. Noi avem deja un buget şi preţurile de vânzare după aceste calcule”, este de părere Mircea Todoran.

„Noi ştim că până în 2028 avem aceste facilităţi fiscale care astăzi este în vigoare. Sper însă că nu se vor schimba aceste lucruri”, completează el.

Un angajat din sectorul agricol și al industriei alimentare încasează în medie în jur de 3.500 – 3.600 de lei lunar. Concret, salariații din aceste sectoare câștigă mai puțin decât media națională cu 1.000 de lei.

Citește și despre: România riscă să fie scoasă de pe harta competitivității la nivel regional. IT-iștii sunt pe picior de plecare, în urma măsurilor fiscale