- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Semnal de alarmă de la BNR, 1 din 4 firme românești sunt aproape de insolvență. Sfaturile unui expert pentru a identifica companiile „zombie”

25 Apr, 10:18 • Adrian Popovici
1 din 4 firme românești pot fi incluse în categoria „zombie” arată o analiză a Băncii Naționale a României. Radu Tudor, expert în insolvență, explică cum poate fi identificată o firmă care se confruntă cu prrobleme financiare și fiscale.
Semnal de alarmă de la BNR, 1 din 4 firme românești sunt aproape de insolvență. Sfaturile unui expert pentru a identifica companiile „zombie”

Piața din România a fost martora unor falimente notorii în ultimii ani. După cum explică Radu Tudor, managing partner în cadrul Infinexa, o companie care a gestionat insolvența pentru Blue Air și Vivre Deco, există o serie de metode pentru a stabili situația unei companii și a evita prăbușirea acesteia, transmite Wall Street.ro.

Conform unei analize efectuate de Banca Națională a României, una din patru companii din țară se încadrează în categoria „zombie”. Radu Tudor, specialist în insolvență, explică cum poate fi stabilită „starea de sănătate” a unei firme în acest context.

„Pentru a evalua riscul de insolvență al unei companii, este extrem de importantă monitorizarea indicatorilor financiari, care sunt esențiali pentru înțelegerea sănătății financiare a afacerii și pentru identificarea semnalelor timpurii de avertizare ale potențialelor probleme.

În contextul actual, caracterizat de volatilitate și incertitudine, companiile trebuie să devină tot mai agile și să se adapteze rapid la schimbări pentru a supraviețui. Indicatorii financiari sunt într-adevăr vitali pentru gestionarea unei afaceri, oferind managerilor o perspectivă asupra performanței trecute și prezente; totuși, este crucial să subliniem importanța planificării strategice pentru sustenabilitatea afacerii pe termen lung.

Fără o planificare strategică bine fundamentată, care să ia în considerare evoluțiile pieței, evoluția concurenței actuale și viitoare, și fără identificarea unor avantaje competitive sustenabile care să asigure profitabilitatea pe termen lung, dificultățile sunt inevitabile în orice afacere”, explică Radu Tudor.

România, umbrită de insolvența în rândul persoanelor juridice. Peste 34.000 de proceduri s-au raportat într-un timp extrem de scurt

Insolvența, imagine ilustrativă
Insolvența, imagine ilustrativă

Cum  poate fi stabilit pericolul de insolvență al unei companii?

Pentru a evalua riscul ca o companie să intre în insolvență, există indicatori financiari pe care administratorii trebuie să îi urmărească îndeaproape. Potrivit lui Radu Tudor, printre cele mai importante componente care pot indica în mod precoce o potențială insolvență se numără indicatorul de lichiditate, solvabilitate și îndatorare, precum și gestionarea fluxului de numerar curent.

„Deși nu există o „rețetă perfectă” pentru a prezice dificultățile unei companii, o atenție deosebită trebuie acordată indicatorilor de lichiditate, solvabilitate și îndatorare, precum și gestionării cash-flow-ului curent. Acești indicatori, deși nu oferă garanții absolute, pot furniza o imagine clară asupra stării afacerii când sunt analizați împreună.

Realizarea unei analize periodice și monitorizarea evoluției acestor indicatori, coroborată cu o planificare bugetară și strategică riguroasă, ar trebui să constituie un sistem eficient de avertizare timpurie pentru orice probleme emergente”, explică expertul.

Citește și: Lovitură pentru Blue Air. Comisia Europeană cere României să recupereze ajutorul de peste 33 de milioane de euro dat companiei aflate în insolvență

Tags: