- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un sfert din averea României este în mâinile a 500 de oameni. Cât de bogați sunt românii

24 Jul, 09:24 • Cornel Ghimeșan
Aproape un sfert din averea României este deținută în aceste momente de 500 de persoane. Un studiu realizat recent de Boston Consulting Group arată că oar 400 de români dețin averi cuprinse între 20 de milioane și 100 de milioane de dolari, iar 100 de români, considerați persoane cu avere financiară extrem de ridicată, dețin peste 100 de milioane de dolari.
Un sfert din averea României este în mâinile a 500 de oameni. Cât de bogați sunt românii

Un sfert din averea României este în mâinile a 500 de oameni. Astfel, românii care au o avere financiară de peste 20 de milioane de dolari dețin 23% din averea financiară totală din România, față de 13% la nivel global.

Citește și Vouchere sociale august 2023. Cine sunt românii care primesc bani de la Guvern

Un sfert din averea României este în mâinile a 500 de oameni

Potrivit studiului, cele 500 de persoane din România care dețin o avere financiară individuală cuprinsă între 20 de milioane și peste 100 de milioane de dolari, se clasează la nivel global ca fiind persoane cu valoare financiară ridicată și extrem de ridicată, transmite wall-street.

Totodată, averea financiară individuală a majorității covârșitoare a populației (15.8 milioane de cetățeni) nu depășește 250 de mii de dolari, se arată în Raportul Global de Avere 2023 al firmei de consultanță în management Boston Consulting Group (BCG).

BCG a folosit în scopul cercetării efectuate date bazate pe sistemul global de conturi naționale (SNA), obținute de la băncile centrale și băncile comerciale.

Aceste date arată că aproximativ 36.500 de români dețin active financiare cu valoare cuprinsă între 250 de mii și 1 milion de dolari, în timp ce aproximativ 10.200 de români dețin active financiare în valoare cuprinsă între 1 și 20 de milioane de dolari. 400 de români dețin între 20 de milioane și 100 de milioane de dolari, iar 100 de români, considerați persoane cu avere financiară extrem de ridicată, dețin peste 100 de milioane de dolari.

„Împărțirea averii financiare în România arată o imagine interesantă și bipolarizată, care este mai sănătoasă și mai egalitară, în sensul că aproximativ 50% din averea financiară totală este deținută de cei cu mai puțin de 250 de mii de dolari, în timp ce la nivel global această cifră este doar de 32%. În același timp, în România există o concentrare a bogăției în rândul persoanelor extrem de bogate, respectiv cele care au o avere financiară de peste 20 de milioane de dolari. Aceștia dețin 23% din averea financiară totală din România, față de 13% la nivel global,” a declarat Krisztian Horvath, Partener și Director Asociat pentru Managementul Averii la BCG.

În perioada 2017 – sfârșitul anului 2022, averea financiară personală netă în România a crescut la o rată anuală de 10.5%, ajungând la 200 de miliarde de dolari, și este așteaptat să crească la o rată anuală de aproximativ 7% până în 2027, depășind atât rata de creștere a Europei de Est, cât și cea globală.

La sfârșitul anului 2022, procentul României, în averea financiară totală a regiunii Europei Centrale și de Est, a fost de 5%.

În funcție de clasele de active, averea financiară nu include așa-numitele active reale, în special imobiliarele, bunurile de consum durabile, cum ar fi mașinile sau bărcile, sau aurul și alte metale prețioase non-monetare.

Cât despre activele reale, adică proprietățile imobiliare, bunurile de consum durabile, aurul și alte metale prețioase non-monetare, valoarea acestei clase de active a crescut în România între 2017 și 2022 la o rată anuală de 3.4%, ajungând la aproximativ 200 de miliarde de dolari, conform datelor analizate de BCG.

„România se remarcă și prin ponderea ridicată a altor active financiare, respectiv 19%, față de media Europei de Est de 7% și față de media globală de 2%, ceea ce trasează sarcini pentru sistemul de intermediere financiară de a canaliza aceste active către clase de active mai controlabile și mai transparente. În același timp, depozitele și numerarul reprezintă 40% din averea totală a populației României, sub nivelurile Europei de Est, dar peste rata globală de 30%. Într-un astfel de mediu cu inflație ridicată, aceasta ar putea duce la pierderi ale valorii reale a averii personale,” a mai spus Krisztian Horvath.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult