- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veşti triste pentru pensionarii din România. Ar putea primi mai puțini bani începând cu anul viitor

27 Dec, 12:44 • Toma Anca
Veşti triste pentru pensionarii din România. Un nou proiect de lege vizează chiar și pensiile aflate în plată, care vor fi recalculate, astfel încât cuantumul să nu mai poată depăși salariul pe care pensionarul l-a avut cât timp era în activitate.
Veşti triste pentru pensionarii din România. Ar putea primi mai puțini bani începând cu anul viitor

Veşti triste pentru pensionarii din România. Anul viitor vine cu schimbări, pensiile aflate în plată vor fi recalculate, astfel încât cuantumul să nu mai poată depăși salariul pe care l-a avut unei legi pusă în dezbatere publică.

Practic, nicio pensie specială, nicio pensie de serviciu, nu poate să fie mai mare decât media veniturilor încasate în ultimele 12 luni consecutive.

Citeşte şi: Numărul pensionarilor din România a scăzut cu 7.000 în trimestrul III. Pensia medie lunară a fost 1.856 lei

Veşti triste pentru pensionarii din România

Reprezentanții Ministerului Muncii susțin că pensiile speciale vor fi modificate și nu vor fi mai mari decât salariile în plată.

Proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari.

Un alt element de noutate constă în creșterea vechimii în specialitate la minim 15 ani, iar pentru justiție aceasta va fi de minim 25 de ani, fără perioade asimilate, iar baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR, conform unui comunicat de presă transmis de mmmuncii.ro

Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

În ceea ce privește pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.