- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre debirocratizarea României: ”Posturile de conducere se reduc cu 30%. Dispare funcţia de şef de birou”

02 Aug, 19:43 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat miercuri, că posturile de conducere se reduc cu 30%. Oficialul a subliniat că prin desființarea funcţiilor de şef de birou şi cumularea sporurilor în sectorul public se dorește debirocratizarea României.
Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre debirocratizarea României: ”Posturile de conducere se reduc cu 30%. Dispare funcţia de şef de birou”

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre debirocratizarea României. De asemenea, ministrul Marcel Boloş a anunţat măsurile fiscale care vor fi luate pentru a acoperi gaura bugetară, precizând că acestea sunt gândite pe patru paliere.

Citește și Marcel Boloș a găsit soluția pentru a pune capăt fraudei din România. Din 1 ianuarie facturarea electronică va fi obligatorie pentru o categorie de români

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre debirocratizarea României

Cât despre cumulul sporurilor în sectorul public, Marcel Boloș a spus că acesta nu mai poate să depăşească salariul de bază.

Mai mult, ministrul a ținut să precizeze că va fi eliminată indemnizaţia de vacanţă şi că se limitează cuantumul pentru beneficiari la sub 10.000 lei brut.

„Primul pas il face statul pentru ceea ce înseamnă partea de reduceri de cheltuieli publice și pentru ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a banilor publici.

Aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, vorbim de un plan de reducere a cheltuielilor publice, care are două componente majore – prima este cea legată de performanță și cea de-a doua componentă este disciplina financiară în utilizarea banilor publici.

Aceste principii au fost agreate la nivel de Coaliție și în baza lor s-a elaborat planul de măsuri fiscale.

Măsurile sunt gândite pe patru paliere – primul – autoritățile centrale și sectorul public, al doilea palier foarte important este al companiilor de stat și companiilor de subordonare locală, avem 171 de companii de stat cu o cifră de afaceri de 72 de miliarde de lei și 1.179 de companii de subordonare locală, care au împreună o cifră de afaceri de 17 miliarde de lei.

Totalul personalului angajat în cele două tipuri de companii este de 250.000 de salariați, care au costuri, cheltuieli de personal de 14 miliarde de lei. Acesta este contextul de la care am plecat pentru stabilirea celui de-al doilea palier de măsuri.

Al treilea palier foarte important sunt instituțiile publice autonome, agențiile și autoritățile care se găsesc sub controlul Parlamentului, care sunt de notorietate, precum salariile care sunt în acele instituții care se spune că sunt autofinanțate.

Nu este așa, sunt bunuri și active publice ale României, pe care le utilizează și pentru care trebuie să aibă aceleași reguli de disciplină care sunt în sectorul public (…).

Al patrulea palier de măsuri e legat de consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor Publice – două directii pe care vom merge.

Prima direcție va fi cea legată de întărirea capacității instituționale pentru controlul costurilor și la companiile de subordonare locală, companiile de stat și instituțiile publice autonome.

A doua direcție este cea a indicatorilor de performanță”, a declarat ministrul Marcel Boloş, potrivit Antena3CNN.

De asemenea, ministrul a anunțat și  reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20%, măsură decisă la nivelul coaliției de guvernare.

„Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordine, minim 20 într-o direcţie, minim 40 într-o direcţie generală.

Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează”, a mai spus Marcel Boloș.

Citește și Sunt anunțate noi investiții străine în România! Marcel Boloș, întâlnire cu ambasadorul SUA. „Sunt aspecte care vor aduce beneficii semnificative”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult