- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Turistii de la munte se zgarcesc la mancare, hotelierii o duc mai greu decat in 2010

02 Mar, 15:33 • Redactia DailyBusiness
Hotelierii de pe Valea Prahovei au avut, in primele doua luni ale acestui an, incasari mai mici cu peste 15% decat in perioada similara a anului trecut, mai ales din cauza diminuarii cheltuielilor pe mancare a turistilor, potrivit Mediafax.
Turistii de la munte se zgarcesc la mancare, hotelierii o duc mai greu decat in 2010

Criza hotelierilor este cauzata, pe langa scaderea sumei cheltuite de turisti pe mancare, si de diminuarea numarului de turisti.

„Nu se misca deloc business-ul. E mai rau decat anul trecut, iar anul trecut a fost mai prost decat 2009. Nu stiu de unde a aparut luminita anul acesta, pentru ca eu nu vad capatul tunelului”, a declarat Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), citat de Mediafax.

Proprietarul hotelului Ursuletul din Predeal si administratorul discotecii The Office din acelasi oras, Dan Malusel, spune ca turistii care au venit in acest an la munte au redus drastic cheltuielile.

„Este mult mai slab decat anul trecut ca incasari, desi ca grad de ocupare se apropie de nivelul din 2010. Oamenii sunt mult mai stramtorati decat anul trecut. Discotecile sunt pline, dar vanzarile sunt la o treime fata de 2010, desi numarul de clienti a ramas constant”, a afirmat Malusel.

Damian Marina, directorul hotelului Trei Brazi din Predeal a spus ca daca anul trecut restaurantul hotelului era plin in week-end, acum acesta este ocupat mai putin de jumatate.

„Vin oamenii la masa si mananca mult mai putin. Daca anul trecut isi luau cate doua feluri de mancare si desert, acum a disparut felul doi. Barbatii isi iau doar o ciorba, iar doamnele o portie de papanasi. Se simte saracia”.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a inregistrat anul trecut cea mare scadere din UE a numarului de innoptari in unitati turistice, in conditiile in care indicatorul s-a redus in cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, si este tara cu cea mai mica pondere a turistilor straini in totalul innoptarilor.

Romania a raportat anul trecut 15,1 milioane de innoptari in hoteluri si alte stabilimente cu un rol similar, in scadere cu 8,7% comparativ cu 2009. Scaderi au fost consemnate si de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) si Italia (0,8%).