- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Vești proaste pentru tinerii ce vor să își ia permisul auto. O nouă probă, obligatorie din 2024

11 Mar, 21:11 • Cornel Ghimeșan
Vești proaste pentru tinerii ce vor să își ia permisul auto. O nouă probă obligatorie va fi introdusă pentru toți candidații Din acest an, examenul pentru obținerea permisului auto va suferi mai multe modificări importante, iar candidații vor avea de susținut o nouă probă obligatorie. Vezi mai jos despre ce este vorba.
Vești proaste pentru tinerii ce vor să își ia permisul auto. O nouă probă, obligatorie din 2024

Vești proaste pentru tinerii ce vor să își ia permisul auto. O nouă probă obligatorie va fi introdusă pentru toți candidații! Din anul 2024, examenul pentru obținerea permisului auto va suferi mai multe modificări importante, iar candidații vor avea de susținut o nouă probă obligatorie.

Citește și Taxa de permis auto. De câți bani ai nevoie și unde se plătește

Parlamentul European a aprobat un set de noi reguli ce au fost concepute pentru a reglementa mai bine sectorul transportului rutier la nivel european, iar aceste reguli îi vizează în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană

Începând de anul acesta, Uniunea Europeană vine cu schimbări importante în procedura de obținere a permisului de conducere.

De altfel, se dorește includerea unei noi probe practice în cadrul examenului auto.

Mai exact, este vorba despre o probă de condus pe zăpadă, făcută să pregătească șoferii pentru condițiile dificile ale drumurilor înzăpezite.

Aceste noi cerințe vor trebui să fie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.

„Eurodeputații doresc ca șoferii să fie mai bine pregătiți pentru situații reale de trafic și să fie conștienți de riscuri, în special pentru participanții la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, copiii, bicicliștii și utilizatorii scuterelor electrice.

Prin urmare, condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan, unghiurile moarte, sistemele de asistență pentru șofer și deschiderea ușilor vehiculului în siguranță ar trebui, de asemenea, să facă parte din testele de obținere a permisului de conducere”, au anunțat reprezentanți ai Parlamentului European, potrivit Bugetul.ro.

Potrivit noilor modificări, proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului auto va trebui să includă:

  • condusul în condiții de zăpadă și polei;
  • utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan;
  • unghiurile moarte;
  • sistemele de asistență pentru șofer;
  • deschiderea ușilor vehiculului în siguranță.

Modificările ce vor fi introduse

Chiar dacă în momentul de față nu există o dată exactă pentru adoptarea noilor modificări, acestea ar putea fi introduse în toate statele UE chiar din acest an, imediat după ce vor fi ratificate.

Una dintre modificările importante aduse în cadrul desfășurării examenului pentru obținerea permisului auto în România este faptul că persoanele vor avea posibilitatea să susțină examenul scris în orașe diferite de cel de reședință.

Mai precis, prin adoptarea noului proiect de lege, cei ce vor să obțină permisul de conducere pot susține examenul teoretic în orice locație din țară, eliminându-se astfel necesitatea de a da testul doar în orașul de reședință.

„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii.

Citește și Școala de şoferi gratis pentru români. Cum poți beneficia de programul „Permis pentru viitor” 2024

Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, se arată în actul normativ.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult