- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Cum să păstrezi locuința încălzită mai mult timp în această iarnă. Metodele ingenioase de a reduce consumul de energie

27 Nov, 08:00 • Claudia Simion
Cei mai mulți oameni încep să folosească centrala încă din luna octombrie sau noiembrie, în funcție de cât de frig este afară. Și o țin pornită zilnic, până la primăvară, în martie sau aprilie. Obiceiul coincide cu trecerea la ora de iarnă, cu scăderea temperaturilor și un cuantum ridicat al facturilor de căldură.
Cum să păstrezi locuința încălzită mai mult timp în această iarnă. Metodele ingenioase de a reduce consumul de energie

Cum să păstrezi locuința încălzită mai mult timp în această iarnă

. Încălzirea este, de regulă, cam 70% din întreaga energie consumată într-o locuință. Dacă ați reduce acest procent, dar fără să opriți încălzirea, facturile ar scădea considerabil și, totodată, s-ar reduce și emisiile de carbon.

Cum să păstrezi locuința încălzită mai mult timp în această iarnă

Sunt multe metode prin care puteți reuși acest lucru. Iată câteva:

Folosiți draperiile

Puteți să dați draperiile la o parte și să lăsați razele soarelui să vă pătrundă în casă. Asta pe timpul zilei, desigur. Când se înserează și automat se face mai frig, e bine să le trageți fiindcă ele acționează ca un strat izolant care menține căldura în casă.

Mutați canapeaua

Canapeaua poziționată în fața caloriferului poate face statul acasă să fie mai plăcut. Însă e bine să rețineți că ea e cea care absoarbe căldura, care ar fi putut să se extindă în restul camerei. Mutând canapeaua de lângă calorifer permiteți aerului cald să circule liber.

Setați temperatura mai mică

Setarea temperaturii la o minimă de 21 de grade Celsius e ceea ce recomandă Organizația Internațională a Sănătății, în timp ce Serviciul Britanic de Sănătate Publică a considerat că temperatura de 18 grade Celsius este cea mai potrivită şi ajută şi la o scădere a cuantumului facturilor.

Instalează un radiator termostatic

Instalarea unor sisteme de control ale căldurii și a unui radiator termostatic poate să salveze până la 40% din energie, în comparație cu o casă care nu are aceste facilități. Aceasta e concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Salford. Sistemul funcționează prin posibilitatea de a controla momentul în care începe încălzirea propriu-zisă a casei, astfel că veți consuma energie doar când veți avea nevoie de căldură.

Panouri radiante

Sunt destul de ieftine, se instalează ușor și asigură păstrarea căldurii pe care o emană centrala. Ele funcționează prin reflectarea căldurii înapoi în cameră.

Citește și Românii vor primi de la stat cel puțin 750 de lei în ianuarie 2023. Cine sunt cei care vor beneficia de acest „Pachet de criză”

Izolați ușile pe care nu le folosiți, ferestrele și eventualele crăpături

Puteți face asta cu costuri minime folosind un cauciuc care e ieftin și ușor de instalat.

Cumpărați cronometre pentru centrala electrică

Programarea centralei ca să înceapă să funcționeze puțin mai repede decât de obicei, spre exemplu cu 30 de minute înainte să vă treziți, dar setată la o temperatură mai mică e un aspect și mai avantajos decât dacă ar începe să funcționeze când vă treziți și ar avea o temperatură mai ridicată fiindcă ar funcționa la o viteză constantă dacă este setată la o temperatură de 20 sau 30 de grade Celsius.

Citește și Încetinirea economiei mondiale va fi cea mai puternică în Europa! Avertisment sumbru al OCDE