- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Greşeala care îţi dublează factura la gaze. Unde trebuie pus termostatul

19 Nov, 15:22 • Dobran Viorel
Specialiştii atrag atenţia că factura la gaze şi energie electrică ţi se poate dubla la iarnă. Pentru a crea o atmosferă placută în casă, indiferent de anotimp, nu este suficient sa cumperi o centrală termica performantă.
Greşeala care îţi dublează factura la gaze. Unde trebuie pus termostatul

Factura, indiferent că este la gaze, curent electric sau telefon, este noua spaimă a românilor. După scumpirea gazelor şi a energiei electrice, românii se gândesc cu groază la facturile pe care le vor avea de plătit la iarnă. Toţi caută deja tot felul de soluţii ca să scoată mai puţini bani din buzunare în sezonul rece.

Un lucru important de care trebuie să ţineţi cont pentru a face economie la energie electrică şi gaze este să ştii unde să ţii termostatul. Fiind responsabil cu măsurarea temperaturii din casă, specialiştii spun că acesta poate reduce consumul de energie electrică dacă îl reglăm cu înțelepciune termostatul. Dacă scazi temperatura termostatului cu două grade, poți economisi până la 5% din factura de încălzire. Dacă o reduci cu cinci grade, puteți economisi până la 10%.

Poți să scazi factura dacă aerisești corect caloriferele. Trucurile care te ajută să eviți pierderile de căldură și să reduci factura cu până la 50%

Atenţie, specialiştii avertizează că facturile pot exploda dacă expunem termostatul la lumina soarelui sau la curenți de aer. Pentru a evita acest lucru, pune termostatul un perete interior, aproape de centrul casei, ferit de lumina soarelui, ferestre, uși, holuri și bucătărie.
La câte grade ar trebui să setați termostatul. Recomandările specialiștilor în sănătate privind temperatura optimă din casă
Toată lumea privește cu groază către iarna care urmează să vină, mai ales că autoritățile recomandă să menținem temperatura în casă la un nivel cât se poate de scăzut.

Dar care ar fi temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casă, potrivit specialiștilor din sănătate? A decide ce temperatură e sănătoasă pentru toată familia poate fi destul de dificil, însă există, totuși, câteva reguli-cheie care v-ar putea ajuta.

Desigur, atunci când setați temperatura camerei ar trebui să țineți cont atât de preferințele personale, cât și de zona în care locuiți sau de anotimp. Cei mai mulți oameni sunt de părere că un interval sănătos ar fi între 20 și 24 de grade Celsius.

Tutorial: Cum se reglează termostatul care îţi reduce factura:

Standardele Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că temperatura sănătoasă a camere poate varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire. Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperature este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade C.

Cum se presupune că ar trebui să economisească românii? Secretar de stat: „Vă pot spune că am termostate şi cred o temperatură potrivită este în jurul valorii de 19-20 de grade.”

OMS a mai spus că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască cu temperaturi nu mai mici de 20 de grade C.

Cum setați temperatura în funcție de momentul zilei

Pentru unii oameni, dormitul la 20°C este neplăcut din cauză că este prea cald. În schimb, pentru alte persoane dormitul la temperatura de 20 de grade C este prea mică. Dacă aveți o locuință bine izolată căldura se pierde mai lent, iar perioada de reîncălzire va fi mult mai rapidă. Pe de altă parte, o casă slab izolată, care are și geamuri vechi, poate pierde din energia termică.

Cum setezi centrala termică pentru a nu plăti factura uriaşă la gaze

Cum scade factura de la 1 ianuarie 2023. Marcel Ciolacu a prezentat noua schemă de compensare

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, marţi seară, că tariful la energie va fi de cel mult 1,3 lei şi că efortul statului român va fi de 1,11 lei, pentru ca tariful să fie redus la 0,68 lei pentru cei care consumă lunar până în 100 kw.

Liderul social-democrat a declarat, marţi seară, la România TV, că noul preţ la energia electrică va fi publicat în Monitorul Oficial şi va fi valabil de la 1 ianuarie. ”De la 1 ianuarie, maximum de 1,3 va fi tariful la energie, chiar dacă se depăşeşte 200 kw. Asta a fost linia roşie a noastră. Va fi în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie. Regularizarea, dacă nu se face la Guvern, o trec prin Parlament şi tot o trec până la 1 ianuarie. Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum. Tariful va fi 1,3, e posibil să fie şi tarife mai mici. Sunt în jur de 8,7 milioane de consumatori, 8  milioane se încadrează până în 255, sunt 700.000 care erau încadraţi pe un anumit sistem de a avea un tarif de 4 lei, 7 lei, depinde. Sunt două componente, a noastră, casnică, unde, pentru ca un român să plătească 0,68 efortul statului român este de 1,11 lei. Statul român vine cu o compensare de 1,11 lei pentru ca tariful să fie de 0,68 pentru cei care consumă până în 100 kw şi scade 0,8, apoi la 1,3”, a declarat Marcel Ciolacu.

Social-democratul a subliniat că în România energia a ajuns mai scumpă decât în Germania. ”În această zonă se ajunsese ca preţul la energia electrică în România să fie mai scumpă decât în Germania. Dacă am fi continuat în acest ritm, economia românească ar fi fost la pământ. Eu am fost în companii mari care aveau facturi de 4,5 – 7,8, toate acestea vin la 1,3 de la 1 ianuarie. De asta l-am invocat şi pe domnul guvernator, Mugur Isărescu, fiindcă creşterea preţului la energie a dus la creşterea inflaţiei”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a explicat că a fost necesară reglementarea şi a adăugat că nu sunt probleme în ceea ce priveşte gazele naturale.

Alte cinci trucuri care îţi scad factura la energie:

1. Instaleaza o centrala termica in condensatie

Centralele termice in condensatie sunt cele mai eficiente produse din punct de vedere energetic, iar instalarea unui astfel de sistem de incalzire iti poate aduce economii cu pana la 35% la factura de gaz.

Aceste echipamente termice folosesc tehnologia condensarii pentru a-si mari randamentul de functionare. O centrala termica obisnuita nu poate recupera temperatura din gazele de ardere, pe cand una in condensare reuseste acest proces, marindu-si astfel eficienta termica. (In urma procesului de recuperare a temperaturii gazelor de ardere rezulta o concentratie de condens ce va fi evacuate!)

2. Ai grija unde montezi radiatoarele

Iti recomandam sa tii intotdeauna cont ca distanta dintre radiatoare si alte obiecte din camera ar trebui sa fie de minimum 50 de cm. Evita totodata sa acoperi caloriferele cu perdea sau draperie, sa nu le blochezi cu diverse piese de mobilier si sa nu asezi obiecte pe ele care sa limiteze distributia uniforma de caldura. Altfel, aerul incalzit va circula necorespunzator, camera nu va fi incalzita indeajuns de bine, iar pierderile de caldura ar putea fi intre 10 si 15%.

Poziţionarea caloriferelor îţi reduce factura

3. Izoleaza-ti casa

Pentru a evita pierderile de caldura, asigura-te ca locuinta ta se bucura de o izolare eficienta a geamurilor, usilor si a peretilor. Daca locuiesti la bloc, la ultimul etaj, este important sa izolezi termic si tavanul, iar in cazul caselor, trebuie sa ai in vedere atat izolarea acoperisului, cat si a podului casei. Vei avea astfel costuri reduse la incalzirea casei, iar confortul tau termic se va imbunatati considerabil.

4. Verifica periodic instalatia de incalzire

Inainte de instalarea sezonului rece, este recomandat sa faci o verificare anuala a instalatiei de incalzire pentru a te asigura ca va functiona corect si sigur la fiecare utilizare. Aceasta verificare tehnica anuala te poate ajuta sa reduci costurile, sa descoperi disfunctionalitatile si  sa eviti situatiile in care functionarea incorecta duce la uzura pieselor si costuri ulterioare mult mai ridicate pentru remedierea lor.

5. Aeriseste camerele in mod corect

Şi aerisirea corectă îţi scade factura

Inainte de a aerisi incaperile locuintei, inchide centrala termica. Lasa apoi geamurile larg deschise timp de 5 minute, dupa care le poti inchide si porni centrala sau dupa caz robinetul termostatat. Iti recomandam sa repeti acest lucru de doua ori pe zi.