- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Locul din România care a uimit întreg mapamondul! Care este legenda care l-a făcut celebru în toată lumea

24 Aug, 15:37 • Cornel Ghimeșan
Există un loc din România care a devenit celebru peste tot în lume. Acesta ascunde o poveste cât se poate de interesantă. Iată despre ce este vorba.
Locul din România care a uimit întreg mapamondul! Care este legenda care l-a făcut celebru în toată lumea

În România există un anumit loc care, cu mulți ani în urmă, a captat atenția cercetătorilor străini în urma descoperirilor efectuate de un grup de speologi. Se consideră că acest loc este excepțional în Europa, atât din perspectiva poveștii sale, cât și a rămășițelor găsite.

Citește și: Anunțul care va provoca un nou val de scumpiri la alimente în România vine dintr-un stat membru BRICS. Ce se pregătește în India

Nu există îndoială că România adăpostește locuri de poveste care merită să fie explorate. Această afirmație se aplică și Peșterii cu Oase din Valea Minișului, un loc considerat unic în Europa datorită descoperirii celor mai vechi rămășițe umane.

Locul din România care a devenit faimos

Peștera cu Oase se număra printre cele mai vechi peșteri din România, iar locul și-a consolidat popularitatea după ce a fost descoperit de un grup de speologi care nu s-au limitat doar la explorarea sa, ci au prelevat și câteva dintre rămășițe.

Asupra numelui peșterii planează o legendă care, în timp, s-a dovedit a fi adevărată. În interiorul Peșterii cu Oase au fost identificate cele mai vechi rămășițe umane nu doar din România, ci și din întreaga Europă. Cu 21 de ani în urmă, un grup de speologi din Timișoara a descoperit o bucată de maxilar. Mai târziu, fragmentul a ajuns în mâinile antropologilor americani, care au stabilit că acesta are o vechime de 34.000-36.000 de ani.

Cercetătorii speologi nu s-au oprit aici, ci au continuat să trimită spre analiză și alte rămășițe, consolidând astfel ipoteza că aceste rămășițe reprezintă cele mai vechi din Europa. Experții susțin că aceste rămășițe provin de la un individ din epoca modernă. Analiza ADN din 2015 a confirmat că acest individ era un bărbat care avea legătură cu omul de Neanderthal.

În prezent, zona este dificil de accesat și chiar și cercetătorii experimentați au întâmpinat dificultăți în explorarea interiorului peșterii. Cei care au reușit să ajungă acolo au avut nevoie de echipament specializat. Peștera dispune de 12 galerii, toate săpate în Valea Minișului. Pe lângă rămășițele umane considerate cele mai vechi, speologii au identificat și alte rămășițe aparținând animalelor carnivore și ierbivore.

Citește și: Guvernul va aproba două proiecte esențiale pentru România, astăzi! Termenul limită pentru îndeplinirea programelor este 31 decembrie 2025

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult