- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Pot fi folosite imaginile filmate cu o cameră de bord în cazul unui accident? Cum trebuie să procedezi într-o astfel de situație

06 Oct, 20:29 • Bocioacă Bianca
Tot mai mulți șoferi români și-au instalat o cameră de bord pentru a filma traficul, dar aceste imagini pot fi folosite numai în anumite condiții. Este sau nu poliția obligată să accepte aceste filmări ca mijloc de probă.
Pot fi folosite imaginile filmate cu o cameră de bord în cazul unui accident? Cum trebuie să procedezi într-o astfel de situație

Mulți șoferi se gândesc că o cameră de bord este utilă atunci când ești implicat într-un accident rutier. Sau chiar când găsești mașina lovită în parcare și nu știi cine este responsabil. Alții ar putea chiar să își demonstreze nevinovăția atunci când sunt sancționați de poliție și vor să arate autorităților că, de fapt, au respectat legea.

Când poți folosi imaginile de pe o cameră de bord

Avocatul Adrian Cuculiș susține că o cameră de bord este utilă în orciare dintre aceste situații.

„În principal, aceste camere pot fi folosite în orice situație. De exemplu, dacă am surprins o agresiune în trafic sau asupra noastră, imaginile pot fi folosite ca mijloc de probă. Sau dacă ai surprins un accident și șoferul vinovat a fugit de la locul faptei”, a explicat avocatul pentru ProMotor.

Citește și: Schimbări majore în legea RCA. Șoferii rămași fără permis își pot suspenda polița pe durata pedepsei

Însă, ce nu pot face șoferii cu imaginile filmate de camera auto este să le publice pe internet. Pentru că legea GDPR te obligă să nu publici sau să deții date cu caracter personal, fără acordul persoanelor a căror imagine sau date de identificare le folosești.

Aceste imagini nu pot fi publicate în online, pe Youtube sau Facebook. Teoretic, nu ai voie nici tu să le ții stocate pe cardul de memorie mai mult de o lună. Ca să respecți legea, la virgulă, ar trebui să iei un acord scris de la fiecare șofer sau cetățean pe lângă care ai trecut atunci când ai camera pornită”, a mai explicat Adrian Cuculiș.

Potrivit legii, polițistul poate folosi orice mijloc consideră necesar pentru a stabili vinovăția sau nevinovăția unei persoane sau pentru a stanili cum s-a produs un eveniment rutier.

Fără discuții, dacă ai fost implicat într-un accident sau ai fost martorul unuia, te poți duce la poliție să arăți imaginile. Nu știu nicio situație în care polițistul să nu fi acceptat măcar să vadă astfel de imagini. Într-adevăr, în baza acestor imagini șoferii nu vor putea fi sancționați dacă au încălcat legea, dar pot ajuta la stabilirea vinovăției, coroborat cu alte mijloace de probă”, explicat Adrian Cuculiș.

Citește și: Șoferii cu permisul categoria B ar putea fi nevoiți să susțină un alt examen pentru conducerea anumitor autoturisme!

În cazul un care un șofer se consideră nedreptățit de poliție sau vrea să ceară daune altui conducător, poate folosi aceste imagini surprinse de camera de bord.

Orice fel de imagine video sau foto este acceptată în instanță ca probă. Iar recomandarea mea pentru toți șoferii este să folosească astfel de camere de bord. Îți pot fi de ajutor în diverse situații neplăcute. Singura condiție este, desigur, să respecți legea GDPR și să nu publici imaginile. Ele pot fi folosite doar ca mijloc de probă, în instanță sau la poliție”, a conchis avocatul.

Prețul unui astfel de dispozitiv pornește de la aproximativ 250 de lei, dar poate ajunge la peste 1.300 de lei în cazul celor performante.